Actualitate

Picturi murale, descoperite la reabilitarea Cetăţii medievale Oradea

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/08/cetatea-oradea.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Amplele lucrările de restaurare a Cetăţii din Oradea, demarate în aprilie 2010 prin fonduri europene, scot la iveală frumuseţi ascunse sub patina vremii, specialiştii restauratori descoperind o serie de picturi murale decorative, realizate cu şablonul, care se pare că au fost executate la jumătatea secolului al XIX-lea.</p>

„Păstrarea şi punerea în valoare a acestor picturi decorative, realizate cu şablonul, vor face ca aceste interioare să aibă un aport estetic marcant în contextul refuncţionalizării şi revitalizătii Cetăţii Oradea. Importanţa lor constă în primul rând în prezenţa lor ca element estetic şi de epocă, evocând dragostea pentru frumos a locuitorilor din acest monument istoric”, a precizat Dumitru Sim, managerul proiectului „Revitalizarea cetăţii”.

Potrivit comunicatului remis miercuri, picturile murale decorative au fost descoperite în şapte dintre sălile etajului şi în trei încăperi de la parterul Corpului I, din Cetatea Oradea. Specialiştii istorici de artă şi pictorii restauratori care lucrează în proiect consideră că, stilistic, picturile provin din perioada eclectică, atunci când s-a operat atât cu elementele clasicizante preluate din arhitectura şi pictura antică, cât şi cu elementele gotice, baroce. Sfârşitul acestui tip de decoraţii este adus doar de sfârşitul secolului al XIX-lea, prin apariţia stilului „Art Noveau”. Apariţia în masă a acestui tip de decoraţiuni se poate asocia cu apariţia şcolilor de meserii pentru zugravi.

Pictorii restauratori au efectuat decaparea zonelor degradate, îndepărtând straturile moderne pentru a pune în valoare stratul istoric. Urmează ca în scurt timp curăţarea decoraţiilor pictate, reconstruirea picturilor decorative şi integrarea lor cromatică (retuşarea). Pentru a mări impactul restaurativ şi artistic se va efectua şi reconstrucţia cornişei decorative de sub bolta încăperilor unde aceasta s-a păstrat fragmentar.

Municipiul Oradea a obţinut, în anul 2009, o finanţare de 36,7 milioane de lei, din care 26,7 fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (REGIO), Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă a turismului regional şi local, pentru proiectul de revitalizare a Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic naţional, regional şi internaţional a Cetăţii Oradea ca şi centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural şi turism.

Obiectivele proiectului se vor finaliza prin consolidarea, conservarea, restaurarea şi refuncţionalizarea a opt corpuri de clădire, cu funcţionalităţi specifice - Muzeul Cetăţii, Lapidarium, Muzeul Pâinii, Biblioteca Cetăţii, Multiplex cultural, spaţii expoziţionale, centre de degustare a produselor tradiţionale, centre de promovare a meşteşugurilor şi artei tradiţionale etc - pe 13.514,7 metri pătraţi construcţii, cu 190 de încăperi şi 13.514,25 metri pătraţi suprafeţe exterioare.

Cetatea Oradea se află în şantier, fiind la aproximativ 55% din proiectul de implementare, în diferite stadii de finalizare. Spaţiile interioare sunt în proporţie de 90% reabilitate în Corpul A, clădirea administrativă este finalizată, Muzeul pâinii - inaugurat în decembrie 2011 prin aprinderea primului cuptor medieval ş.a. Printre alte descoperiri şi relicve istorice, s-au găsit fragmente din fundaţia unei catedrale gotice şi o bucătărie medievală - reabilitată.

Executantul de lucrări este asocierea formată din SC Constructorul Sălard SRL, Korintosz KFT şi Lodzsa KFT, din Ungaria. Implementarea proiectului se derulează pe o perioadă de 72 de luni, din iunie 2009 până în iunie 2015.

 

abonare newsletter