Actualitate

Antena 3, amendată cu 150.000 de lei pentru limbaj injurios

<p />Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au amendat marţi cu 150.000 de lei postul de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului şi limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gâdea în emisiunea „Sinteza Zilei”.

„Sancţiunea vine la capătul a mai multor derapaje de limbaj înregistrate în mai multe emisiuni. Cu toţii suntem impresionaţi de situaţia dramatică a bolnavilor de cancer. Încercarea Antenei 3 de a stabili responsabilităţi este perfect legitimă, dar demersul trebuie pus în parametrii legii. Într-o emisiune cu mare încărcătură emoţională lucrurile au derapat”, a spus presedintele CNA, Răsvan Popescu.

CNA a analizat pe 28 februarie sesizările în care se reclamă atitudinea şi limbajul moderatorului Mihai Gâdea faţă de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de la Antena 3 din 22 februarie, care avea ca temă principală lipsa morfinei pentru bolnavii de cancer. Nemulţumit de răspunsurile oferite de Lucian Duţă, care a intervenit telefonic în emisiune, Mihai Gâdea l-a jignit pe preşedintele CNAS. Duţă a susţinut în şedinţa CNA din 28 februarie că a fost „linşat mediatic” de Antena 3.

La finalul emisiunii, Mihai Gâdea şi-a cerut scuze pentru limbajul folosit, arătând însă că „s-a încărcat” cu mesajele venite de la bolnavii de cancer.

Membrii CNA au finalizat joi demersul eşuat pe parcursul a trei şedinţe, ei votând fie pentru amenzi cuprinse între 100.000 şi 200.000 de lei, fie pentru întreruperea programului în intervalul orar 19,00-19,10 prin difuzarea timp de 10 minute a textului sancţiunii, dar niciuna dintre variante nu a întrunit numărul minim de voturi (şase) necesar pentru adoptarea unei decizii.

În apărarea Antenei 3 a intervenit, joi, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Alina Iliescu, invocând faptul că postul respectiv a fost primul care a sesizat problemele bolnavilor de cancer.

„A fost o scăpare omenească. Toţi ne descărcăm prin limbaj. E o greşeală omenească. (...) Celula cancerigenă nu are culoare politica, nu îşi alege vreo funcţie”, a spus Alexandru Corina, artist plastic amator, bolnavă de cancer din Constanţa, care a venit la sediul CNA în sprijinul Antenei 3.

Totodată, CNA a analizat pe 6 martie emisiunile „Sinteza zilei” difuzate de Antena 3 pe 6, 7, 8 şi 20 februarie, „La ordinea zilei” difuzate pe 20 şi 29 februarie şi „În gura presei” difuzate pe 23 şi 28 februarie, iar sancţiunea a vizat şi aceste emisiuni.

De asemenea, CNA a analizat reclamaţia lui Adriean Videanu cu privire la emisiunea „Sinteza zilei” din 5 februarie a Antenei 3, acesta susţinând că „i-au fost încălcate drepturile la demnitate, onoare şi imagine”, deoarece, intervenind telefonic, „nu a fost lăsat să îşi ducă ideile la capăt, fiind permanent întrerupt şi ridiculizat”.

abonare newsletter