Actualitate

Acad. Ioan-Aurel Pop este noul rector ales al UBB

<p>Acad.Prof.univ.dr. Ion Aurel Pop a obținut cel mai mare număr de voturi în cel de-al doilea tur de scrutin pentru desemnarea noului rector al Universității „Babeș-Bolyai” care au avut loc joi.</p>

Comisia de Alegeri a Universității a anunțat că, din numarul total de 1581 alegători, prevăzut în listele electorale, s-a înregistrat un număr de 1274 voturi exprimate. Din totalul voturilor exprimate, 20 au fost anulate. Potrivit comunicatului oficial al Comisiei, rezultatele sunt urmatoarele:

– Prof. univ. dr. Cristina Ciumas  -  595 voturi valabil exprimate (47,45%)
– Acad. Prof. univ. dr. Ion Aurel Pop - 659 voturi valabil exprimate: (52,55%)

Prin urmare, în conformitate cu Regulamentul de Alegeri, candidatul Ioan Aurel Pop a fost desemnat câștigător. Potrivit legii, noul rector urmează să fie confirmat de ministrul Educației.

Cine este noul rector?


Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop este membru al Academiei Române şi director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române. Universitarul clujean a fost visiting professor la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania (1991-1992), director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007), iar din 2003 este profesor asociat la Universitatea „Ca' Foscari”' din Veneţia.

A publicat peste 30 de volume şi numeroase articole în ţară şi în străinătate, printre lucrările de referinţă numărându-se „Instituţii medievale româneşti. Adunările cneziale şi nobiliare (boiereşti) din Transilvania în secolele XIV-XVI” (1991), „Românii şi maghiarii în secolele IX-XIV. Geneza statului medieval în Transilvania” (1996), „Istoria Transilvaniei medievale: de la etnogeneza românilor până la Mihai Viteazul” (1997), „Istoria, adevărurile şi miturile” (2002) şi „Contribuţii la istoria culturii româneşti (cronicile braşovene din secolele XVII-XVIII)” (2003).

Proiectul istoricului Ion Aurel Pop pentru funcţia de conducere a UBB a plecat de la premisa că „universitatea este o mare solidaritate”. Din punctul său de vedere, menirea unui rector, care este „primul dintre egali”, este să asigure dezvoltarea comunităţii profesorilor şi studenţilor şi să respecte tradiţia de independenţă academică şi de autonomie universitară.

În dezbaterile de idei cu contracandidaţii săi, prof. dr. Ioan Aurel Pop a arătat că îşi doreşte o „reumanizare a universităţii, în spiritul unor raporturi naturale între oameni şi al unei destinderi”, cu atât mai mult cu cât UBB are liniile strategice trasate de mult, precum şi privilegiul de a fi prima în ierarhia din România.

Totodată, prof. dr. Ioan Aurel Pop a arătat că utilizarea eficientă a patrimoniului imobiliar al UBB va fi o provocare pentru noua conducere şi prevede „menţinerea unei infrastructuri corect dimensionate”. El nu îşi doreşte o antagonizare a specialităţilor şi disciplinelor din UBB ca urmare a diferenţelor în atragerea resurselor extrabugetare.

Profesorul universitar a subliniat, în cadrul dezbaterilor de idei prilejuite de competiţia pentru funcţia de conducere a UBB, că raportul rector-Senat va fi „o cheie a succesului şi colaborării”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter