Actualitate

Clujul este fruntaş în provincie la migraţia medicilor

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/12/medic.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproape 430 de medici din Cluj au cerut anul trecut certificate profesionale pentru a munci în străinătate. Judeţul Cluj se situează astfel pe locul doi în ţară, după Bucureşti.</p>

În judeţul Cluj, deficitul de cadre medicale este de aproximativ 700 de persoane şi de multe ori angajaţii sunt epuizaţi din cauza volumului mare de muncă.

O statistică făcută publică de Colegiul Medicilor din România (CMR) arată că, în anul 2011, un număr de 2.841 de medici din toată ţara au solicitat certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate.

Potrivit datelor CMR, cei mai mulţi medici care au cerut aceste documente, 733, sunt din Bucureşti, iar pe locul doi se situează judeţul Cluj, cu 427 de cereri. Urmează judeţul Timiş cu 394 de solicitări şi Iaşiul cu 256 de cereri. Cei mai puţini medici care şi-au exprimat dorinţa de a munci în străinătate sunt din Sălaj şi Călăraşi, cu doar două solicitări fiecare şi Tulcea cu trei cereri.

În anul 2010, numărul medicilor care au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate a fost de 2.779, mai puţini cu 62 decât anul trecut.

Germania şi Marea Britanie, destinaţiile preferate

Primele trei ţări alese de medicii din toată ţara ca destinaţii sunt Germania - pentru care au optat 835 de medici, Marea Britanie - cu 611 opţiuni şi Franţa - cu 560 de cereri. Conform unei statistici a Colegiului Medicilor Cluj, aceleaşi destinaţii sunt preferate şi de medicii clujeni. Astfel, aproape 40% dintre medicii clujeni care au cerut certificate profesionale au ales Germania, urmată de Franţa cu aproape 20% şi Marea Britanie cu 17%.

În privința specializărilor, la nivel naţional, prima specialitate este medicina de familie/medicina generală cu 843 de opţiuni și chirurgia generală cu 155. Situaţia este similară şi în judeţul Cluj, peste 11% din medicii din judeţ exprimându-şi opţiunea pentru medicina de familie/medicina generală. Urmează chirurgia generală şi pediatria cu aproape 8 procente fiecare şi radiologie – imagistică medicală cu peste 7%.

Cadrele medicale care rămândin ţară muncesc până la epuizare


Din cauza migraţiei cadrelor medicale, dar şi a blocării posturilor, angajaţii din spitalele clujene muncesc de multe ori până la epuizare. „Am discutat cu conducerea Ministerului Sănătăţii despre deblocarea posturilor din sănătate şi ni s-a promis că săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n. red.), în şedinţa de Guvern, se va discuta această problemă. Dacă nu se vor debloca posturile, spitalele vor fi în mare dificultate pentru că personalul este suprasolicitat”, a explicat Ştefan Roman, preşedintele sindicatului Sanitas Cluj. El a spus că în turele de după-masă şi de noapte o asistentă trebuie să se ocupe şi de 50 de paturi.

În judeţul Cluj, deficitul de cadre medicale este de 700 de persoane. Potrivit conducerii SANITAS Cluj, la nivel naţional există 47.000 de posturi neocupate, iar spitalele au cerut deblocarea a 17.000 de posturi.  

Străinii vin în continuare cu oferte de joburi

Nici anul acesta, străinii nu ratează ocazia să recruteze medici, asistente şi farmacişti. Astfel, în perioada 3-17 martie, MedPharm Careers, cel mai mare târg de locuri de muncă din Europa în domeniul medical şi farmaceutic, a revenit în România. De această dată, târgul poposeşte în 12 oraşe din România, cu sute de oferte de locuri de muncă pentru medici şi asistenţi medicali în Marea Britanie, Germania, Elveţia, Franţa, Belgia, Norvegia, Suedia, Danemarca şi în alte ţări. Ediţia din Cluj-Napoca a avut loc în acest weekend, pe 10 martie, şi mai urmează Baia-Mare, Iaşi şi Timişoara.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter