Actualitate

Bolnavii de hepatită cronică sunt loviți din nou

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/27/02-farmacie clienta farmacista rp 5.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Eliminarea de pe lista de compensate a medicamentului Epoetinum alfa şi beta îi pune pe bolnavii de hepatită cronică într-o situație delicată.</p>

Pe lângă eliminarea acestui medicament de pe lista de compensate, pacienţii cu hepatită cronică B şi C sunt nevoiţi să aştepte peste un an până când primesc tratamentul plus că de multe ori analizele de monitorizare a bolii trebuie plătite din propriul buzunar din cauza epuizării fondurilor.

Bolnavii de hepatită cronică primesc o nouă lovitură din partea statului prin decizia Ministerului Sănătăţii de a scoate de pe lista de compensate medicamentul Epoetinum alfa şi beta. Pe lângă faptul că aceşti bolnavi aşteaptă şi mai bine de un an pe liste până când să-şi primească tratamentul vital, acum viaţa le este pusă din nou în pericol prin scoaterea acestui medicament de pe lista compensatelor.

Produsul este destinat pacienţilor cu hepatită cronică virală B, C şi D, precum şi celor cu ciroză hepatică de etiologie virală B, C şi D. Eritropoetina, substanţa de bază a medicamentului Epoetinum alfa şi beta, este necesară la pacienţii care dezvoltă anemie, mai ales în cursul terapiei hepatitei C.

Mulţi bolnavi vor întrerupe tratamentul

Reprezentanţii pacienţilor care folosesc acest medicament se tem că foarte mulţi bolnavi vor întrerupe tratamentul din cauza anemiei, medicamentele Epoetinum alfa şi beta fiind cele care îi ajută să lupte cu anemia.

„În urma consultărilor pe care le-am avut cu mai mulţi medici gastroenterologi şi de boli infecţioase care tratează pacienţi cu hepatite cronice virale am aflat că există riscul să apară tot mai mulţi pacienţi care vor întrerupe tratamentul din cauza anemiei şi astfel vor fi bani aruncaţi pe fereastră pentru tratamentul antiviral deja urmat”, explică Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH). Ea consideră că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor avea ulterior costuri mult mai crescute pentru că aceşti pacienţi vor solicita o nouă cură de tratament.

Restricţii, dar nu eliminare de pe lista compensatelor

Pacienţii cu hepatită cronică sunt de părere că în caz extrem ar putea fi impuse reguli mai severe în ceea ce priveşte folosirea eritropoetinei, dar în nici un caz eliminarea de pe lista de compensate.

„Pe de altă parte considerăm că Ministerul Sănătăţii trebuie să privească spre situaţia din România, o ţară cu prevalenţă destul de mare în ceea ce priveşte infecţia cu virusul hepatitic C şi B şi să ţină cont de posibilităţile românilor de a-şi achiziţiona un astfel de tratament”, adaugă Marinela Debu. Potrivit conducerii APAH, nu este etic ca remediul pentru un efect secundar al unei terapii (anemia) să fie pus în spatele pacientului „care şi aşa plăteşte multe analize pe parcursul tratamentului, de multe ori pentru că analiza nu este compensată ori s-au terminat fondurile”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter