Actualitate

Muzică, dezbateri și proiecții la Casa TIFF

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/29/12-steven_severin.jpg" border="0" align="right" />Noua locaţie a TIFF şi, începând de anul acesta, punctul zero al evenimentului care animă pentru zece zile Clujul, Casa TIFF nu va fi doar locul de întâlnire al invitaţilor, publicului şi echipei, ci şi gazda unor manifestări cu totul speciale.</p>

Casa TIFF, situată pe strada Universităţii la numărul 6, îi așteaptă pe clujeni pe parcursul festivalului cu proiecții de filme și documentare, dezbateri și concerte live de excepție, precum cel suținut de Steven Severin, Rodion G.A sau Contemporary Noise Sextet.
Seria evenimentelor de la Casa TIFF se va deschide pe 2 iunie, de la 21.30, cu o ocazie extrem de rară pentru public: aceea de a asculta melodiile primei formaţii de muzică electronică experimentală din România, Rodion G.A. Populară în anii 80, trupa înfiinţată în 1978 de Rodion Ladislau Roşca, Gigu Farcaş şi Adrian Căpraru a creat muzică revoluţionară cu mijloace rudimentare. Deşi au susţinut numeroase concerte, cei de la Rodion G.A. nu au avut niciodată un album al lor; doar câteva dintre piese au fost înregistrate pe o compilaţie Electrecord cu formaţii rock. Printre hiturile lor se numără „Stele şi lumini”, „Amintiri”, „Acolo unde e mister”. În aceeaşi seară,filmul "Vampyr" al lui Carl Th. Dreyer va avea un prim acompaniament live, în afara celui semnat de Steven Severin: DJ Morphosis din Liban, unul dintre cei mai în vogă muzicieni de pe scena electro contemporană.
Duminică, 3 iunie, de la 18.10, în avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie şi cu prilejul proiecţiei filmului "Ministrul" (The Minister), în secţiunea Supernova, Casa TIFF va găzdui dezbaterea „Filmul şi politica”, distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (secţiunea Un Certain Regard). Apoi, de la ora 23.00, Contemporary Noise Sextet, una dintre cele mai apreciate trupe actuale de jazz din Polonia, va anima atmosfera la Casa TIFF.

Dezbatere cu Adelin Petrișor

Marţi, 5 iunie, de la 20.30, publicul este invitat la o discuţie cu Adelin Petrişor - singurul jurnalist român de televiziune care a filmat în Phenian - despre cea mai închisă ţară a lumii. „Coreea de Nord, nimic de invidiat” include prezentarea unui reportaj şi a unor fotografii realizate în aprilie 2012, cu ocazia sărbătorilor faraonice prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen. Un nou concert de jazz va încânta audienţa de la 22.00 - Nils Petter Molvær Trio, din Norvegia, care îl are ca lider pe unul dintre pionierii în fusion-ul de jazz cu muzică electronică. Talentatul trompetist, compozitor şi producător Nils Petter Molvær şi-a câştigat renumele cu albumul de mare succes Khmer (1997). Cu Baboon Moon, albumul lansat anul trecut, Nils Petter Molvær a fost nominalizat la premiile industriei muzicale din Norvegia. Cele două formaţii care vor cânta la Casa TIFF vin la Cluj de la Green Hours International Jazz Fest. Preţul unui bilet la fiecare dintre cele două concerte este 20 de lei. Miercuri, 6 iunie, de la 21.30, clujenii sunt aşteptaţi la Casa TIFF la proiecţia şi ceremonia de premiere a filmelor din Competiţia locală TIFF 2012.


Steven Severin concertează la Casa TIFF

Una dintre surprizele ediţiei din acest an este prezenţa la Cluj a lui Steven Severin, membru fondator al influentei trupe "Siouxsie and the Banshees" şi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni contemporani. Steven Severin va acompania live, joi, 7 iunie, de la 21.45, la Casa TIFF, proiecţia celebrului film clasic "Vampyr" (1932), în regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, însoţit de muzica bântuitoare a lui Severin va fi un spectacol unic pentru cinefili. Publicul îl va putea întâlni pe renumitul muzician şi la proiecţia documentarului "Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean", regizat de Matthew Mishory şi inclus în secţiunea Fără Limită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter