Actualitate

Secretul murdar al lui Nicoară!

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/06/02-contractul_secret_cu_iulius_mall_semnat_de_marius_nicoara__14__max.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Nicoară a „vândut” 63000 mp din Cluj, în valoare de 10,2 milioane de euro, pe o sumă de nimic: 45000 de euro.</p>

Gazeta de Cluj scrie cum contractul dintre Consiliul Judeţean Cluj, reprezentat de Marius Nicoară, şi Iulius Group, reprezentat de Iulian Dascălu, a fost secretizat „pentru a proteja bătaia de joc pe banii publici”.

Pentru a se asigura că nimeni nu va avea acces la documente, în contract a fost introdusă o clauză de confidenţialitate, potrivit căreia „părţile convin că termenele şi clauzele prezentului contract sunt confidenţiale”. Astfel, această frază a făcut ca documentul să nu poată fi pus la dispoziţia publicului vreme de şase ani.

 


Chirie de nimic: 45.000 de euro/lună

Potrivit Gazeta de Cluj, care citează un răspuns oficial primit de la Consiliul Judeţean în baza Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public, „participarea părţilor la profitul asocierii a fost stabilită în proporţie de 75% asociatului investitor (Iulius Mail) şi, respectiv, 25% din profit, dar nu mai puţin de 45.000 Euro/lună, asociatului principal (SC Univers T SA). Menţionăm că suma de 45.000 Euro/lună se actualizează anual cu indicele de inflaţie”. Astfel, la nivelul lunii decembrie 2011 profitul Consiliului Judeţean a reprezentat modesta sumă de 47.146,37 euro.

Contract pe viaţă

Dincolo de suma ridicol de mică a redevenţei pe care Consiliul Judeţean, asociatul principal în acest constract, o primeşte, alte două aspecte atrag atenţia: durata contractului şi obligaţiile asociatului investitor.

Astfel, potrivit sursei citate, contractul prevede că „Terenul este şi rămane în proprietatea asociatului principal, atât în timpul cât şi după încetarea asocierii, participarea la asociere a asociatului principal făcându-se exclusiv cu dreptul de folosire asupra terenului în favoarea asociatului investitor şi nu numai pe durata asocierii”.

Un al doilea aspect strigător la cer este favorizarea firmelor lui Iulian Dascalu. Astfel, dacă în privinţa lucrărilor şi exploatării investiţiei poate opera orice firmă din cadrul Iulius Group, în cazul plăţilor se ia în considerare doar o singură firmă. Pe înţelesul tuturor: Iulian Dascalu poate avea profit imens pe alte firme şi trebuie să aibă grijă să nu realizeze un profit mai mare de 180.000 de euro pe firma Iulius Group.

De asemenea, firma lui Dascălu are primul drept de a cumpăra de la Consiliul Judeţean terenul şi a şi semnat un contract de premţiune care prevede că, dacă cineva vrea să cumpere acel teren, Iulian Dascălu şi societatea Iulius Group sunt primii care au acces la spaţiul public.


Afaceri de milioane, redevenţe de mizerie

Afacerile Iulius Mall Cluj sunt mai mult decât profitabile. Potrivit Ziarului Financiar, oficial, Dascălu a obţinut din exploatarea proiectelor Iulius Mall din Cluj, Timişoara, Suceava şi Iaşi, venituri de 45 milioane de euro. Mall-ul din Timişoara se află pe primul loc la venituri, cu 16,8 milioane de euro estimate pentru 2012, acesta fiind urmat de cel din Cluj, cu 14,7 milioane de euro, Suceava - 6,9 milioane de euro şi Iaşi - 6,6 milioane euro.

Potrivit Gazeta de Cluj, la o chirie minimă de 40 de euro/mp, veniturile lunare ale Iulius Mall Cluj s-ar putea ridica la 2 milioane de euro.

După alegeri, Dascălu vrea şi clădiri de birouri

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, a declarat pentru Adevărul că următorul proiect pe care îl va construi după finalizarea Palas Iaşi este o clădire de birouri la Cluj-Napoca, dar că „acum este puţin obosit pentru a începe o nouă investiţie”.

„Vrem să mai construim un imobil de birouri la Cluj-Napoca, lângă mall. Avem un chiriaş pentru toată clădirea, vom construi pentru el. Avem planurile, PUZ-ul, doar că sunt puţin obosit. Probabil că vom începe construcţia în primăvara anului viitor”, a declarat Dascălu, citat de Adevărul.

Imobilul de birouri de la Cluj va avea 10.000 metri pătraţi şi va presupune o investiţie de 12 milioane de euro, potrivit sursei citate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter