Actualitate

Cum merge programul de fertilizări „in-vitro” la Cluj?

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/08/04-fertilizare.jpg" border="0" align="right" /><br />Doar 37 de femei din cele 138 care au depus dosare la Clinica de Ginecologie I Cluj-Napoca pentru fertilizare „in-vitro” au beneficiat de această procedură.



Procedurile de fertilizare in-vitro se realizează în cadrul subprogramului derulat de Ministerul Sănătăţii.

La Clinica de Ginecologie I Cluj-Napoca au fost depuse, în perioada iulie 2011 – martie 2012, 138 de dosare pentru fertilizare in-vitro, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii. La nivel naţional, de când a început programul, în iulie anul trecut, au fost depuse 1.125 de dosare. Solicitanţii programului pentru fertilizare in-vitro pot depune dosare pentru această procedură medicală în 10 spitale şi clinici din ţară, atât de stat cât şi private. Cele mai multe cereri, 238, au fost la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti, urmat de Clinica Polisano din Sibiu cu 184 de dosare şi Dacia International Medical Center Bucureşti.
La nivel naţional, din cele 1.125 de dosare pentru fertilizare in-vitro, conform ultimelor statistici date publicităţii, au fost realizate 425 proceduri de fertilizare. Cele mai multe, 102, au fost realizate la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti, urmat de Polisano Sibiu cu 55 de proceduri. La Clinica de Ginecologie I Cluj-Napoca au fost realizate 37 de proceduri şi au fost monitorizate 2 femei până în săptămâna a 13-a de sarcină. În toată ţara, 57 de femei au fost monitorizate.

40 de dosare din cele 138 respinse

La Cluj, din cele 138 de dosare depuse, 40 au fost respinse. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, dosarele care sunt respinse fie nu respectă unele criterii de natură medicală, fie nu întrunesc unele criterii de natură administrativă, precum lipsa unor documente. Carla, una dintre femeile care au depus dosar la Cluj spune pe forumul asociaţiei SOS Infertilitatea că dosarul i-a fost respins din cauza lipsei adeverinţei de la medicul de familie, iar în această situaţie femeia s-a orientat spre Clinica Polisano din Sibiu.
Programul de fertilizare in-vitro a fost lansat în premieră, anul trecut. Ministerul Sănătăţii susţine financiar o singură procedură de fertilizare in-vitro, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi
1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii de fertilizare cu o sarcină, urmată de naştere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter