Actualitate

Iron Sky, un film hippie cu naziștii de pe Lună

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/08/12-iron-sky.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Unul dintre cele mai spectaculoase titluri prezentate a fost filmul Cerul de fier (Iron Sky), prezentat ieri în premieră în România.</p>

Clujenii au avut aseară parte de o seară spectaculoasă la Ursus Open Air unde a rulat o comedie SF savuroasă - Cerul de fier (Iron Sky). Seara a continuat cu concertul trupei slovene de rock industrial Laibach, prezentă pe coloana sonoră a filmului.

Iron Sky, regizat de Timo Vuorensola, este o comedie SF despre naziști care s-au retras pe Lună în 1945,  unde și-au construit o bază sub forma unei svastici, și se întorc în 2018 să atace Pământul cu o flotilă de nave spațiale care arată ca niște dirijabile străvechi sau ca niște farfurii zburătoare. Filmul a avut un buget de 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donații sute de mii de fani și câteva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky având în prezent circa 200.000 de fani. Iron Sky a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez.
Filmul a făcut senzație anul acesta la Festivalul de la Berlin, iar aseară a rulat în premieră în România, la TIFF, în spațiul Ursus Open-Air din Piața Unirii, unde a fost prezent și regizorul peliculei. “Vă mulțumesc pentru că ați venit într-un număr așa de mare în această seară. Este o mare onoare să mă aflu aici, mai ales că este pentru prima dată când Iron Sky este proiectat în aer liber.  Sper să vă placă la fel de mult pe cât ne-a plăcut nouă să-l facem”, a spus cineastul înainte de începerea proiecției. Filmul a fost foarte bine primit de public, care a râs zgomotos la multe scene din film, iar la final a fost aplaudat de toți cei prezenți.
Regizorul finlandez a urcat apoi pe scenă pentru a vorbi despre filmul său și pentru a răspunde la întrebările publicului. „În 2005 ne-am gândit să facem un film despre naziști care locuiesc pe lună deoarece există foarte mulți oameni care încă mai cred acest lucru, așa că ne-am zis… de ce să nu întruchipăm această credință”, a explicat finlandezul. El a mai precizat că filmul a fost turnat în mare parte în Frankfurt și în Australia și a avut un buget de 7.5 milioane de euro, în condițiile în care în Finlanda un film are un buget de1,3 milioane de euro.
Filmul a fost lansat la Festivalul de Film de la Berlin. „Am avut mari emoții, nu știam cum va fi primit filmul nostru despre naziști în Germania. Mi-a fost chiar frică de reacția lor, dar la final toți au avut cuvinte de laudă și ne-au spus că un regizor neamț n-ar fi reușit niciodată să facă așa ceva”, a relatat finlandezul.
Secțiunea de întrebări și răspunsuri cu regizorul a fost încheiată în aplauze furtunoase din partea publicului, iar mulți dintre spectatori au ținut neapărat să-i mulțumească personal regizorului pentru film și să se pozeze alături de el.
În aceeași seară, după proiecție, la Hotel Continental, trupa-cult Laibach, care a compus coloana sonoră a comediei Iron Sky, a susținut un concert excepțional pentru publicul din Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter