Actualitate

Prima victimă a USL – cultura

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/18/patapievici.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul a modificat legea Institutului Cultural Român pentru a-i schimba toată conducerea.</p>

Guvernul a modificat Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român pentru a face posibilă inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea instituţiei în maximum două săptămâni, până la sfârşitul lunii iunie, acesta urmând să fie revocat din funcţie prin hotărâre aprobată în plenul Senatului.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată în ultima şedinţă, Guvernul a decis că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, care va trece astfel sub control parlamentar, cât şi membrii Consiliului de conducere.
Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.
Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului a fost justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era „mult prea politizată“. De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat.

Conducerea institutului: „ICR cade victimă setei de putere a Guvernului USL”

Conducerea Institutului Cultural Român (ICR) a reacţionat prompt în ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă prin care ICR trece în subordinea Senatului. Într-un comunicat de presă, conducerea precizează că acesta este un punct de vedere instituţional şi nu se referă la persoane. Astfel, potrivit comunicatului, în şedinţa de miercuri, Guvernul USL (premier PSD) a decis prin Ordonanţă de urgenţă trecerea ICR de sub autoritatea simbolică a preşedintelui României în subordinea efectivă a Senatului, mai precis a Biroului permanent al Senatului. „Această Ordonanţă de urgenţă modifică Legea 356/2003, prin care se stipula că ICR funcţionează sub autoritatea Preşedintelui României. În 2003, preşedinte al României era Ion Iliescu, iar Guvernul PSD (premier Adrian Năstase), care a compus şi votat Legea 356, considera că funcţionarea ICR sub autoritatea şefului statului constituie o garanţie a autonomiei şi nepolitizării ICR. Astăzi, tot un guvern PSD (condus de pupilul premierului de atunci), consideră că, dimpotrivă, funcţionarea ICR sub autoritatea şefului statului constituie o politizare a institutului“, se preciza, în comunicat. Potrivit conducerii ICR, „fie soluţia PSD iniţială era menită din capul locului să politizeze institutul şi acum PSD e nemulţumit că politizarea nu se mai face în sensul dorit de el, deoarece preşedinte nu mai este Ion Iliescu, ci Traian Băsescu; fie soluţia iniţială era bună, pentru că scotea efectiv institutul de sub influenţa politicii, dar acum PSD doreşte să renunţe la ea, deoarece vrea cu toată tăria să politizeze activitatea ICR“.
„Concluzia este că Guvernul USL doreşte cu atâta urgenţă să modifice legea pe care singur a creat-o în 2003, deoarece ştie că legal, în actuala formulă legislativă, nu poate dispune politic de ICR. Or, singura urgenţă care justifică această ordonanţă de urgenţă este setea de subordonare politică cât mai rapidă a tuturor entităţilor care mai sunt încă autonome faţă de puterea USL. Drept urmare, PSD din 2012 anulează soluţiile PSD din 2003, cu argumentul că soluţia din 2003 ar politiza, iar soluţia de acum ar depolitiza. Vede oricine că, oricare ar fi adevărul, PSD a greşit cel puţin odată. Însă, spre deosebire de 2003, în 2012, dorinţa de a politiza ICR este evidentă“, mai spune conducerea ICR. Potrivit comunicatului, în viziunea ordonanţei de urgenţă, „conducerea ICR şi Consiliul de conducere trebuie puse sub autoritatea Biroului permanent al Senatului; or, deciziile Biroului permanent al Senatului nu pot fi decât politice, reflectând echilibrul politic la zi din interiorul Biroului“. „În acest mod, şi ICR va fi adus la politizarea nocivă care paralizează activitatea unor instituţii precum CNSAS, CNA, TVR, care funcţionează exact pe această schemă politică. Prin această Ordonanţă de urgenţă, Guvernul va reuşi distrugerea autonomiei ICR şi aducerea acestuia în impasul endemic de funcţionare, pe care societatea românească îl poate constata în cazul unor instituţii precum CNSAS ori TVR“, mai spune conducerea ICR. „Extraordinarul succes instituţional care este în prezent ICR cade victimă setei de putere imediate şi cu orice preţ a Guvernului USL, oricine se va afla în continuare la conducerea ICR. Dar adevărata victimă, cum se va vedea foarte curând, este cultura română, sunt actorii şi operatorii culturali români ; nu în ultimul rând, imaginea culturii noastre în lume, faţă de partenerii pe care conduita ICR din 2005 încoace i-a convins că se poate, că România poate fi un partener serios, creativ şi, din punct de vedere instituţional, fiabil. Ei bine, Guvernul USL le va demonstra că nu se poate. Vom reveni la ce am fost, şi chiar mai rău decât atât“, încheie conducerea ICR.


O mie de semnături contra OUG privind ICR

Alianţa pentru o Românie Curată a protestat faţă de „intenţia declarată a Guvernului de a regla situaţia Institutului Cultural Român“ printr-o ordonanţă de urgenţă, afirmând că nu se justifică acest caracter „de urgenţă“ în acest caz. „Societatea civilă, ca şi organizaţiile de monitorizare ale democraţiei, au condamnat adesea practica neconstituţională şi nedemocratică a legislării prin ordonanţe de urgenţă. De aceea, protestăm şi de această dată faţă de intenţia declarată a Guvernului de a regla situaţia Institutului Cultural Român prin intermediul unei asemenea ordonanţe. Institutul Cultural Român a fost supus unui control prelungit al Curţii de Conturi astfel încât, indiferent de criticile care se pot aduce acestei instituţii sau unor persoane care o conduc, e limpede că nu există nici un motiv care să justifice urgenţa. Nu are loc nici un jaf al banului public sau vreo altă ameninţare la adresa Culturii din partea acestei instituţii. Printre semnatarii acestui apel există unii care au criticat în decursul anilor ICR şi conducerea sa actuală şi credem că este necesară o dezbatere publică pentru a discuta cât şi cum putem cheltui în timpuri de austeritate pentru promovarea culturii române în străinătate, ca şi cele mai potrivite pârghii instituţionale pentru a numi şi supraveghea conducerea ei. Dar reglarea printr-o ordonanţă de urgenţă nu e forma potrivită. Cerem primului ministru Victor Ponta şi ministrului Culturii, Mircea Diaconu, să iniţieze această dezbatere care să producă neîntarziat un proiect de lege introdus pe cale ordinară în Parlamentul României“, se arata in comunicatul publicat de Romaniacurata.ro.

Au protestat şi artiştii

Nu doar societatea civilă a reacţionat, ci şi artiştii români. Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, premiaţi la Cannes, alături de scenografi, coregrafi, actori, au protestat, la rândul lor faţă de situaţia ICR. Aceştia au semnat o petiţie în care îi cer premierului social-democrat Victor Ponta să anuleze ordonanţa de urgenţă atat de contestată, arată hotnews.ro. „Această Ordonanţa nu este altceva decât una din expresiile provincialismului nostru multifatetat. Dacă noi am început să fim asociaţi şi cu altceva decât Ceauşescu, Dracula sau copiii străzii, acest lucru i se datorează în mare măsură echipei conduse de Horia-Roman Patapievici“, spune Cristi Puiu, într-un mesaj de protest împotriva deciziei Guvernului de a modifica Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român. „E o epurare de cea mai oribilă speţă“, a considerat şi Cristian Mungiu, câştigător al Palme d'Or în 2007 şi al cărui film „După dealuri“ a câştigat premiile pentru scenariu şi interpretare feminină anul acesta la Cannes.


AFP: „O mobilizare puternică, rapidă şi rară în România“

„Epurare“, „practică brutală, îngrijorătoare“: câteva sute de artişti români, între care o parte celebri în întreaga lume, s-au mobilizat sâmbătă şi duminică împotriva „dictatului“ noului guvern care ameninţă, potrivit acestora, Institutul Cultural Român şi felul în care ţara este văzută în străinătate, a scris ieri, AFP,  într-un material dedicat protestului societăţii civile şi artistice din România la adresa ordonanţei ce vizează Institutul Cultural Român, potrivit hotnews.ro. „Ar fi dezastruos ca practicile brutale şi aroganţa politicienilor de ieri şi de azi să dicteze în maniera nefastă destinul culturii“, a afirmat scriitorul Norman Manea, profesor de literatura la New York. Protestul regizorilor români este o mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urma cu 23 de ani, scrie France-Presse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter