Actualitate

În august se decide ce specializări va avea spitalul din Mociu

<p /><img src="documente/stories/2012/07_iulie/30/mociu.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătăţii va anunţa la mijlocul lunii august care este cea mai bună variantă pentru fostul Centru de Sănătate din Mociu şi ce specializări vor funcţiona la fostul spital.

În prezent, fostul Centru de Sănătate din Mociu este închis, iar în clădire mai există doar paturile de spital.  

În urmă cu câteva zile, consilierul din Ministerul Sănătăţii, Imri Emilian a făcut o vizită la fostul Centru de Sănătate din Mociu, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Sanda Patrichi şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj, Dorina Duma. Varianta propusă de autorităţile locale este ca fostul spital să funcţioneze ca secţie externă a Spitalului Clinic de Recuperare, soluţie propusă încă de anul trecut, imediat după desfiinţarea unităţii sanitare. Această secţie nou înfiinţată ar urma să deservească nu mai puţin de 10 comune din zonă, cu aproximativ 30 de mii de locuitori.

Consilierul din Ministerul Sănătăţii a analizat, cu ocazia vizitei, în ce măsură clădirea corespunde din punct de vedere spitalicesc exigenţelor şi standardelor actuale. Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Cluj, până la mijlocul lunii august, Ministerul Sănătăţii va transmite care este varianta cea mai bună pentru redeschiderea spitalului şi ce specializări vor funcţiona în unitatea sanitară. Înainte de închidere, spitalul din Mociu avea 35 de paturi, din care 25 erau la secţia de interne şi 10 la secţia de pediatrie. Împreună cu personalul de deservire, bucătari, îngrijitori, portari, spitalul din Mociu avea, în total, 22 de angajaţi.

Majoritatea pacienţilor, persoane în vârstă

Horea Uioreanu a declarat că în cadrul întâlnirii i s-a reamintit reprezentantului Ministerului că în zonă predomină populaţia îmbătrânită, media de vârstă a pacienţilor fiind de 70 de ani, cu venituri mici, motiv pentru care acest centru reprezintă primul punct de adresabilitate în orice tip de patologie, până la transferul către alte unităţi medicale specializate. De asemenea, în urma discuţiilor purtate s-a ajuns la concluzia că în zonă predomină o patologie legată de medicina internă şi cardiologie, cu influenţe de reumatologie şi balneologie.


Bani pentru reabilitare de la Consiliul Judeţean

Clădirea în care a funcţionat Centrul de Sănătate Mociu este veche de 100 de ani şi riscă să se degradeze dacă nu va fi reabilitată. Conducerea Consiliului Judeţean promite însă că după ce va prelua imobilul de la Consiliul Local Mociu va aloca bani, din bugetul pe 2013, pentru reabilitare şi dotare cu aparatură medicală. De asemenea, şi Ministerul Sănătăţii va aloca bani pentru fostul spital.

Fostul Centru de Sănătate din Mociu a fost închis în urmă cu mai bine de un an, iar la acea vreme Ministerul Sănătăţii a promis că va deschide un centru pentru persoanele vârstnice. Nici până la această dată nu s-a deschis nimic în locul fostului spital, clădirea este închisă, iar locuitorii din zonă sunt nevoiţi să se deplaseze la mare distanţă pentru a putea beneficia de servicii medicale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter