Actualitate

EC: 45,92% - prezenţa la vot la închiderea urnelor

<p><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/30/03-votare02.jpg" border="0" align="right" />Secţiile de votare din România s-au închis, duminică, la ora 23.00. Conform Biroului Electoral Central prezenta la urne a fost de 45.92%.</strong></p>

Pentru a fi validat REFERENDUMUL DIN 29 IULIE pentru DEMITEREA PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.

După centralizarea voturilor de către BEC şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională este instituţia care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. În situaţia în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni de zile.

În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".

Ponta, mândru de participare

Premierul Victor Ponta s-a declarat ieri bucuros şi mândru că românii au ieşit duminică la vot, apreciind faptul că scrutinul popular se desfăşoară corect şi legal.
„Sunt foarte bucuros şi mândru că milioane de români au ieşit deja şi au votat, probabil vor mai fi câteva milioane care vor vota până la ora 23,00. Sunt foarte mulţumit pentru că, în urmă cu câteva minute, am vorbit din nou cu ministrul de Interne, Ioan Rus, şi, până la această oră, nu s-a înregistrat nici măcar o singură reclamaţie, sesizare cu niciun fel de neregulă. Deci toate prostiile cu fraudarea şi cu ţipetele alea de dinainte de referendum s-au dovedit simple şmecherii de campanie, simple instrumente de campanie”, a declarat Victor Ponta, după ce a votat, duminică, la Şcoala nr. 17 din Bucureşti, unde a venit împreună cu soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu.
Premierul a afirmat că nu au existat probleme de legalitate a scrutinului popular. Întrebat cum comentează afirmaţia preşedintelui suspendat Traian Băsescu care a reclamat faptul că USL fraudează în continuare, premierul a susţinut că acestea sunt semnale de iresponsabilitate.

Sute de incidente confirmate la nivel naţional

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că premierul Victor Ponta nu spune adevărul atunci când afirmă că procesul de votare s-a desfăşurat fără incidente şi susţinut că pe acesta nu-l interesează ce se întâmplă în ţară.
„Cu jumătate de oră înainte ministrul de Interne, deci nu colegul lui de partid, ci ministrul de Interne al României prin ministerul de Interne, prin purtătorul de cuvânt, au raportat sute de incidente la nivel naţional, mai multe decât întotdeauna la vot. Deci pe domnul Ponta nu-l interesează, pur şi simplu, ce se întâmplă în ţară”, a precizat vicepreşedintele PDL.
Cristian Boureanu a adăugat că, în opinia sa, „este o strategie pregătită pentru că, deja, niciun institut de sondaje nu mai dă rezultatele la televiziuni”.
„Tot ce s-a prezentat în ultimele două ore sunt rezultate prezentate de aşa-zisa numărătoare paralelă a USL. Institutele nu-şi mai asumă cifrele aberante pe care le prezintă USL”, a mai declarat vicepreşedintele PDL.

Județe cu „probleme”

„Vreau să revin cu ce se întâmplă în judeţele Vrancea şi Teleorman, unde alături de judeţe din sud: Dolj, Brăila, Buzău, Olt şi Prahova, la Vrancea şi Teleorman avem cele mai multe tentative de fraudare a votului. Repet, nu există decât USL în momentul de faţă la vot. Deci toate aceste tentative sunt tentative de furt din partea USL, sunt premeditări de fraudare a votului din partea USL. PDL nu participă la acest vot”, a susţinut Cristian Boureanu.
El a dat ca exemplu în judeţul Vrancea „refuzul de a prezenta listele suplimentare în anumite secţii de votare” şi a precizat că sunt deja depuse plângeri penale.
„Pur şi simplu sunt împiedicaţi reprezentanţii noştri să verifice dacă cetăţenii au votat în mai multe locuri. Avem o altă plângere penală la secţia de votare 24 din Focşani unde au fost introduse 100 de voturi în urnă. Reprezentantul nostru a cerut verificare, a făcut apel la 112 şi pur şi simplu s-a decis prin vot că nu e necesară această verificare şi că, eventual, se va face la ora 23,00. (...) Avem şapte oameni excluşi din secţiile de votare. Practic acolo PDL nu mai are reprezentanţi în secţiile de votare. Mai avem o reclamaţie depusă la Prefectură că li s-a cerut ca acolo unde nu s-au prezentat oameni aceste liste să fie faxate în judeţul Constanţa eventual pentru a fi incluse, prin fraudă, pe listele de vot de acolo”, a mai spus Boureanu.
El a mai acuzat că în anumite secţii din ţară preşedinţii au raportat în 'fals' procente mai ridicate privind prezenţa la vot şi că în judeţul Dolj sunt zeci de cazuri problematice cu votul cu urna mobilă.

Estimările finale, după miezul nopții

Potrivit Biroului Electoral Central, estimările privind participarea la referendum urmau să fie făcute publice după ora 0,30. Estimarea urma să fie făcută pe baza datelor din 2.889 de secţii de votare, cu o marjă de eroare de +/- 3%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter