Actualitate

Ce prevede pactul pentru sănătate?

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/salon-pacienti-paturi.jpg" border="0" alt="pacienţi salon de spital" title="Românii sunt printre cei mai bolnavi europeni, clasându-se pe ultimele locuri la indicatori de sănătate precum speranţa de viată sau incidenţa bolilor infecţioase * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pacienţii din toată ţara vor avea acces mai bun la medicamente compensate iar spitalele vor avea mai mulţi angajaţi, cel puţin asta se doreşte prin Pactul Naţional pentru Sănătate.</p> <p>Pactul Naţional pentru Sănătate este un document întocmit de sindicatele din sănătate şi alţi reprezentanţi din sănătate, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea sistemului sanitar. Acest Pact ar urma să fie semnat de preşedintele Traian Băsescu şi de conducerea Ministerului Sănătăţii.</p>

„În prezent, populaţia din România are una dintre cele mai defavorabile stări de sănătate din Uniunea Europeană, clasându-se pe ultimele locuri la indicatori de sănătate majori precum speranţa de viaţă, mortalitatea evitabilă, mortalitatea infantilă sau incidenţa bolilor infecţioase”, susţine conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR). Astfel, iniţiatorii Pactului urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor din spitale, accesul întregii populaţii la tratament şi medicamente, precum şi creşterea numărului de angajaţi din spitale.

Acces la medicamente

Reprezentanţii CMR urmăresc prin acest Pact modificarea regulilor de compensare a medicamentelor, ceea ce ar duce, spun ei, la creşterea accesului populaţiei la medicamentele de bază. Potrivit aceluiaşi document, va fi monitorizat felul în care se prescriu medicamentele de către medici. “Acest lucru va fi posibil deoarece se vor elabora ghiduri şi protocoale de practică medicală bazate pe evidenţe medicale şi pe cele mai bune practici din domeniu, adaptate la contextul epidemiologic şi socio-economic din România”, sunt de părere cei de la CMR.


Mai mulţi bani pentru spitale

Pactul Naţional pentru Sănătate mai prevede şi alocarea unor sume mai mari pentru sănătate, atât pentru resurse umane, aparatură şi echipamente, cât şi pentru sisteme informatice şi comunicare. În acest fel, “asistenţa primară va deveni elementul central al sistemului de sănătate şi va permite satisfacerea a 70-80% din nevoile legate de serviciile de sănătate”, apreciază conducerea CMR.

Iniţiatorii Pactului consideră că ar trebui acordată o atenţie deosebită şi resurselor umane din sănătate deoarece “România se confruntă cu un dezechilibru major în ceea ce priveşte planificarea, formarea şi gestionarea resurselor umane în sănătate, având cea mai redusă rată de personal raportată la populaţie din UE pentru aproape toate categoriile de personal”. În acest context, se va urmări creşterea numărului personalului medical prin diverse variante, de la limitarea pierderilor şi a ieşirilor din sistem până la atragerea de personal nou. Pactul prevede atragerea de noi angajaţi prin îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, creşteri salariale şi promovări profesionale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter