Actualitate

Protest „subţire” faţă de Codul Muncii

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/07_ziua/protestul-sindicatelor.jpg" border="0" alt="protestul sindicatelor cluj" title="Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La mitingul de vineri organizat de sindicalişti s-au prezentat doar 1.000 de persoane, deşi erau aşteptaţi 10.000 de protestatari.</p>

Peste 1.000 de sindicalişti din judeţ au protestat vineri în centrul Cluj-Napoca, în semn de nemulţumire faţă de noul Cod al Muncii. Numărul participanţilor a fost mult mai mic decât au estimat liderii de sindicat la începutul săptămânii. Ei se aşteptau la 10.000 de participanţi.

Mitingul sindicaliştilor a început vineri la ora 14.00 în Piaţa Lucian Blaga, unde s-au scandat lozinci, au fost afişate pancarte, iar liderii de sindicat şi-au rostit discursurile. „Codul Muncii tip Boc este Codul sclaviei!”, „Voiam sa fim învăţaţi, nu să ne lichidaţi” sunt doar câteva din mesajele afişate pe pancarte.


Nemulţumirile protestarilor sunt legate de prevederile referitoare la concedierea angajaţilor fără preaviz şi la înlocuirea perioadei nedeterminate de muncă cu o perioadă de cel mult trei ani la semnarea contractelor de muncă. Şefii de sindicate consideră că noul Cod al Muncii este de fapt un „Cod al sclaviei”.

„Din trei în trei ani, dacă ai noroc, îţi cauţi alt loc de muncă sau te faci preş în faţa angajatorului cu care ai avut contract. Concedierea la liber, fără preaviz, fără măsuri pentru evitarea concedierii, fără salarii compensatorii, înseamnă că vei fi aruncat în stradă ca un obiect uzat, bătrân şi obosit de regimul de sclavie. Salariile se pot modifica de către patron sub pretextul neîndeplinirii normelor”, a declarat Grigore Pop, liderul Cartel Alfa Cluj.


La rândul său, Ştefan Roman, preşedintele Sanitas Cluj, a subliniat că patronul va avea posibilitatea să modifice oricând salariul angajatului. El s-a arătat nemulţumit şi de felul în care este gestionat acum sistemul sanitar, dar şi de reducerile salariale de anul trecut.

Printre participanţi s-au aflat şi pensionari şi câţiva membrii PSD Cluj, printre care Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca.


 

Trafic îngreunat



După rostirea discursurilor, protestatarii au pornit spre sediul Prefecturii, pe traseul strada Napoca, bulevardul Eroilor. Reprezentanţii manifestanţilor s-au întâlnit cu prefectul Florin Stamatian căruia i-au prezentat doleanţele, iar el le-a promis că va transmite mai departe mesajul lor. Protestul celor 1.000 de sindicalişti s-a spart în jurul orei 16.00.

Mitingul sindicaliştilor clujeni a cauzat aglomeraţie în trafic pe străzile din centrul oraşului. La începerea protestului, piaţa Lucian Blaga a fost parţial închisă, iar apoi au urmat strada Napoca şi bulevardul Eroilor. Şoferii au fost nevoiţi să folosească străzile lăturalnice, acestea fiind foarte aglomerate din cauza numărului mare de maşini. Circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate şi în faţa Prefecturii deoarece manifestanţii au blocat o parte din Bulevardul 21 Decembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter