Actualitate

LISTELE MORŢII – Sute de români mor în aşteptarea unui transplant de organe

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/bolnavi spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 2500 de români trăiesc după ce au fost supuşi unei operaţii de transplant, alţi peste 4000 sunt pe liste de aşteptare şi aproximativ 100 au murit doar anul trecut în aşteptarea operaţiei salvatoare. </strong></p>

Mii de bolnavi aşteaptă cu înfrigurare şansa la o nouă viaţă cu ajutorul unui transplant de organe, însă doar câteva sute reuşesc “să ajungă la rând” în fiecare an. Alţii mor în aşteptarea operaţiei care le-ar da şansa la o nouă viaţă. Cu toate că numărul donatorilor de organe a crescut foarte mult în ultimii ani, nu sunt suficienţi în comparaţie cu numărul celor care au nevoie de transplant.


Aproape 3.400 de români au nevoie de un rinichi nou

Cei mai mulţi pacienţi se află pe listele de aşteptare pentru un transplant renal. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, anul trecut 454 de pacienţi au fost admişi pe listele de aşteptare pentru un transplant renal. Astfel, numărul total al bolnavilor care au nevoie de o astfel de intervenţie a ajuns la 3.371, mai mulţi cu 400 decât în anul precedent. Conform aceloraşi date, 22 de persoane au murit în aşteptarea unui transplant de rinichi. În plus, 9.500 de bolnavi erau dependenţi de dializă la finele anului 2012.

La Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, numărul operaţiilor de transplant realizate de echipele de medici a crescut în ultimii ani, dar cu toate acestea, în continuare, mor pacienţi în aşteptarea intervenţiei salvatoare. Dr. Dan Luscalov din cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonatorul de transplanturi a precizat că anul trecut au fost realizate 115 transplanturi, din care 98 au fost de la donatori în moarte cerebrală, iar restul de la donatori vii. Anul acesta, au fost făcute deja 78 de transplanturi, iar medicii clujeni estimează că în acest ritm vor depăşi numărul de 150.


Aproape 500 de bolnavi aşteaptă un transplant hepatic

475 de români se aflau pe listele de aşteptare pentru un transplant de ficat, mai mulţi cu 22 decât în anul precedent, iar 61 au murit pe listele de aşteptare în 2012.

La sfârşitul anului trecut, 175 de români aşteptau un transplant de inimă şi 11 au murit din cauză că nu au fost operaţi în timp util. Alţi 40 de pacienţi au fost admişi pe listele de aşteptare în speranţa că vor reuşi să îşi salveze viaţa. La Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, de la începutul anului, au fost efectuate 14 intervenţii chirurgicale de transplant, urmând ca în perioada următoare să fie realizate încă 60 de operaţii.


Lipsa fondurilor, un impas în realizarea de transplanturi

În urmă cu aproximativ două săptămâni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat anunţa că banii pentru transplanturi s-au terminat deja pe fondul creşterii numărului de donatori. Acum, institutele unde se fac astfel de intervenţii îşi pun speranţa ca la rectificarea bugetară din iulie să fie alocate fonduri noi pentru continuarea operaţiilor. În caz contrat, transplanturile ar putea fi oprite.

Ultimele Stiri
abonare newsletter