Actualitate

Club des Belugas cântă la Cluj pentru orfani

<p><img src="documente/stories/03_martie/22_ziua/06 brenda boykin 2.jpg" border="0" style="border: 0pt none; float: left; margin: 2px 5px;" />Trei trupe de jazz vor concerta în acest weekend la Cluj-Napoca, în Diesel Club şi la Casa de Cultură a Studenţilor.</p>

Diesel Club le propune vineri clujenilor două concerte deosebite, cu prezenţe în premieră la Cluj-Napoca: Club des Belugas şi invitaţii lor din Bucureşti - TiPtiL şi Cuantune. Cele trei formaţii vor concerta sâmbătă şi la Casa de Cultură a Studenţilor.

 


 

Club des Belugas vor fi prezenţi pentru prima dată în Ardeal şi s-au arătat încântaţi de ideea de a concerta la Cluj-Napoca. Trupa este unul dintre proiectele nujazz lider în Germania şi Europa, combinând stilurile europene contemporane cu beat-uri brazliene, black-soul american şi ritmuri de swing specifice anilor ’50, ’60 şi ’70. Trupa a debutat în 2002 iar până în prezent a scos pe piaţă 14 albume. În ultimii trei ani a susţinut mai mult de 100 de concerte în toată Europa, participând şi la cele mai importante festivaluri de muzică electronică şi jazz. Trupa concertează în diferite formule, una dintre cele mai de succes fiind cea cu vocalista Brenda Boykin, care va fi prezentă şi ea la Cluj. Brenda Boykin şi-a câştigat reputaţia ca interpretă de jazz şi blues pe coasta de est a Statelor Unite, fiind nominalizată în 1997 la BAMMIE pentru “Best Vocalist of The Year”.


Formaţiile invitate

Trupa TiPtiL a fost înfiinţată în 2009, iar un an mai târziu s-a remarcat la Stufstock Newcomers Stage, fiind şi finalistă a concursului Global Battle of theBands. Cea de a doua trupă invitată, Cuantune, s-a născut în primăvara anului 2010, prin întâlnirea a doi artişti îndrăgostiţi de muzica jazz, Elizabeth şi Cruxfader, personalităţi opuse dar care împreună au creat un sound nou. Stilul abordat este unul cu totul aparte, fiind greu de încadrat într-un singur gen muzical.


Spectacolul din Diesel Club va începe vineri seara, în jurul orei 22.30, iar intrarea costă 35, 50 sau 70 lei, în funcţie de loc. Cel de al doilea concert va avea loc sâmbătă la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 20, iar intrarea va costa între 20 şi 60 lei.

De ce orfanii din România?


Pentru spectacolul de sâmbătă, de la Casa de Cultură a Studenţilor, Club des Belugas au renunţat la onorariu, dorind ca beneficiile acestui concert să fie donate copiilor orfani din România, prin intermediul Fundaţiei Kinderzukunft. Istoricul Fundaţiei se leagă de omul de afaceri german Rudolf Walther, care, fiind soldat german, a ajuns în anul 1944 pe frontul românesc, luptându-se cu soldaţii ruşi. Aici a avut norocul de a fi ajutat şi găzduit de mai multe ori de familii româneşti. “Multor români le datorez viaţa (…), acelui păstor român care m-a primit în casa lui când eram pe punctul de a muri de foame, acelui ţăran care, având arma rusului îndreptată spre el, a minţit că nu a văzut nici un soldat german, fapt prin care mi-a salvat viaţa, (…) la fel, acelui poliţist care mi-a aruncat 2.000 de lei peste gardul lagărului, ţinându-şi astfel promisiunea de a-mi returna banii (…). De aceea, în anul 1990 am încercat să-i găsesc pe aceşti oameni, însă fără mare success, majoritatea nemaifiind în viaţă. (…) Am găsit doar familiile lor, pe care am ţinut să le ajut”, a explicat germanul. Astfel, soldatul de pe vremuri s-a întors după 50 de ani în România şi, în 1994, a inaugrat lângă Timişoara “Satul de copii Rudolf Walther”, construit pe un teren cu o suprafaţă de 80.000 mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter