Actualitate

Protest la Mociu

<p><img src="documente/stories/03_martie/22_ziua/mociu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px 2px;" />1000 de persoane protestează în această dimineaţă, în comuna Mociu, împotriva transformării spitalului din localitate în azil de bătrâni.</p> <p> </p>

 

Memoriul trimis la Ministerul Sănătăţii de primarul din comuna Mociu, Marton Horvath, prin care acesta cerea comasarea spitalului din localitate cu Spitalul de Recuperare din Cluj, este ignorat de conducerea Ministerului, cu toate că a trecut deja o lună şi jumătate de la trimiterea documentului.


Localnicii din comuna clujeană Mociu protestează în această dimineaţă împotriva desfiinţării spitalului din localitate. Primarul comunei, Marton Horvath, spune că vor fi afectate 25.000 de persoane din satele vecine dacă spitalul se tranformă în azil de bătrâni, aşa cum doreşte conducerea Ministerului Sănătăţii.

Protestul de astăzi nu este singura acţiune a celor din Mociu pentru a stopa reorganizarea centrului de sănătate în cămin pentru vârstnici. După cum monitorul a semnalat la începutul lunii trecute, Marton Horvath a trimis în februarie un memoriu către ministrul Sănătăţii, Cseke Attila prin care a cerut comasarea spitalului din comună cu Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Deşi a trecut aproape o lună şi jumătate, memoriul primarului Marton Horvath nu a primit niciun răspuns.


În delegaţie la Cseke Attila

Primarul din Mociu este hotărât să meargă personal la ministrul Sănătăţii, dacă nici protestul nu va avea vreun efect asupra deciziei de reorganizare a Centrului de Sănătate. „Dacă azi (ieri – n.red.) nu primim aviz favorabil, mâine (astăzi – n.red.) facem prostestul şi apoi formăm o delegaţie şi eu, personal, voi merge la ministrul Sănătăţii”, a afirmat primarul din Mociu. El a mai adăugat că nu înţelege de ce conducerea Ministerului nu dă aviz favorabil cererii, din moment ce Direcţia de Sănătate Publică Cluj, conducerea Spitalului de Recuperare şi Consiliul Local Mociu sunt de acord cu acest lucru. Potrivit lui Marton Horvath, transformarea unităţii sanitare în azil de bătrâni este inutilă deoarece în comună există deja două azile şi se vor mai deschide încă două.


Ministerul a promis posturi libere în spitale

Conducerea Ministerului Sănătăţii a publicat deja pe site o listă cu posturile vacante din spitalele din ţară, create după procesul de comasare şi reorganizare. Astfel, în judeţul Cluj vor fi vacante 218 posturi de medici specialişti, 710 de asistente medicale, 185 de infirmiere şi 202 de îngrijitoare. Cele mai multe posturi disponibile vor fi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Este vorba despre 41 de posturi vacante pe specializări precum medicină internă, medicina muncii sau radiologie – imagistică medicală şi aproape 250 de posturi de asistente medicale. La Spitalul Muncipal Turda vor fi disponibile 25 de posturi de medici, la Borşa patru, iar la Spitalul Municipal Cluj-Napoca 14. Potrivit Ministerului, redistribuirea propriu-zisă a personalului va începe în data de 1 aprilie, se va desfăşura în mai multe etape şi va dura cel mult 60 de zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter