Actualitate

Raport despre inechitatea din sistemul medical

<p>Un copil din România are de cinci ori mai puţine şanse de a ajunge la vârsta de 5 ani decât un copil din Suedia, spun specialiştii în domeniu.</p> <p />

Inechitatea în alocarea resurselor materiale şi umane din sistemul sanitar va fi tema centrală a Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România care va avea loc la sfârşitul acestei luni la Bucureşti.

În cadrul evenimentului va fi prezentat şi un raport. “Am ales această temă întrucât considerăm că este de interes pentru toată lumea, nu doar corpul medical, dar şi pacienţii şi actorii din sistemul românesc de sănătate. Din păcate, în sistemul românesc de sănătate există numeroase inechităţi în ceea ce priveşte accesul la tratament şi îngrijiri medicale. De exemplu, un pacient din Bucureşti are infinit mai multe şanse de acces la tratament în comparaţie cu un pacient dintr-un sat de munte izolat, iar un copil din România are de cinci ori mai puţine şanse de a ajunge la vârsta de 5 ani decât un copil din Suedia”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.


La Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România vor participa reprezentanţii tuturor Colegiilor Judeţene, parlamentari şi oficiali din sistemul de sănătate. Potrivit documentului „Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor“, elaborat de Ministerul Sănătăţii, românii sunt printre cei mai bolnavi cetăţeni din Europa, la noi înregistrându-se multe decese prin boli care ar putea fi evitate, cum ar fi cancerul de col uterin. „De remarcat că, spre deosebire de tendinţa de reducere a mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare din Vestul UE, în România se înregistrează o puternică tendinţă de creştere a acesteia“, se arată în textul strategiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter