Actualitate

România nu are opţiuni de politică mare

<p><img src="documente/stories/03_martie/22_ziua/07 vasile dancu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px 2px;" />Sociologul Vasile Dâncu susţine că Ministerul de Externe ar fi trebuit să fie mai activ referitor la situaţia din Libia.</p> <p />

Sociologul Vasile Dâncu susţine că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la intervenţia militară din Libia sunt de fapt o “improvizaţie” şi că cei care ar fi trebuit să ia o poziţie sunt reprezentanţii Ministerul de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară, la TVR, că România respectă rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit şefului statului, liderul libian Muammar Gaddafi trebuie să părăsească puterea. “România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu Rezoluţia 1973 (a Consiliului de Securitate al ONU – n.r.), care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia în vederea protejării civililor”, a spus Băsescu.. Mai mult, el a explicat că, oricum, România nu are avioane cu care să facă faţă operaţiunilor din Libia.


„Procedăm oarecum bine”

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că “noi procedăm oarecum bine”. Mai mult, el îi dă dreptate preşedintelui şi spune că “nici nu avem «scule» să participăm acolo”.


Pe de altă parte, Dâncu consideră că declaraţiile lui Băsescu au fost o “improvizaţie” şi că Ministerul de Externe trebuia să aibă o atitudine în acest sens. „Ar fi trebuit să fie mai activ, să comunice mai mult cu populaţia. Pe urmă, când eşti o ţară mică, aşa cum suntem noi, nu ai opţiuni de politică mare. Germania s-a abţinut şi nici nu participă cu trupe”, a explicat Dâncu pentru monitorul.

Potrivit sociologului, o altă dezbatere este „modul în care se bombardează acolo, nediferenţiat, astfel că se ajunge la pierderi civile. De altfel, Rusia şi China au criticat efervescenţa lui Sarkozy… Iar NATO nici nu a luat o decizie foarte clară”.


Ponta şi Meleşcanu, critici cu Băsescu


Liderul PSD, Victor Ponta, a criticat atitudinea lui Băsescu şi afirmaţiile potrivit cărora România nu are o poziţie faţă de intervenţia militară din Libia. “Ne-am făcut de râs încă o dată. Sper, în curând, să avem un preşedinte care să fie serios şi băgat în seamă pe plan internaţional, aşa cum îmi doresc şi pe plan intern cât mai curând să avem un Guvern care să se ocupe de români", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă. Şi liberalul Teodor Meleşcanu a criticat declaraţiile lui Băsescu, susţinând că România trebuie să aibă o poziţie foarte clară în privinţa intervenţiei din Libia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter