Actualitate

Nou val de atacuri asupra Libiei

<p>Coaliţia internaţională a început un nou val de atacuri asupra Libiei, potrivit surselor militare aliate, în urma acestui atac cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 300 au fost rănite. Atacurile aeriene au vizat oraşul Sabha, aflat la 750 km sud de capitala Tripoli, fortăreaţa din fieful lui Muammar Gaddafi, dar şi un “mic port pescăresc”, situat la 27 km vest de Tripoli, a declarat Ibrahim Moussa, purtător de cuvânt al Guvernului libian.</p> <p />

Atacurile aeriene au vizat, în special aeroporturile, chiar dacă în ultimele zile oraşul rebel Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli a fost eliberat, forţele loiale regimului Gaddafi caută „elemente teroriste”. Conform unor surse din cadrul opoziţiei, Khamis Gaddafi, unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, ar fi murit din cauza rănilor suferite după o altercaţie cu un pilot militar libian care a trecut de partea opoziţiei. Totuşi, această informaţie a fost negată de Guvernul libian.

Puterile occidentale, conduse de Statele Unite, Franţa, Marea Brianie, au abandonat o operaţiune în cursul nopţii de duminică spre luni, după ce şi-au dat seama de prezenţa civililor în perimetrul vizat. „Acţiunea militară din Libia are ca scop protejarea civililor şi nu-l are drept ţintă pe colonelul Muammar Gaddafi”, a declarat un oficial de la Casa Alba. Cu toate acestea, în timpul nopţii de duminică, mai multe explozii au zguduit Tripoli, una fiind semnalată şi în zona de rezidenţă a liderului Muammar Gaddafi, potrivit AFP.


Explozii sporadice au avut loc şi în Benghazi, principalul oraş libian controlat de opoziţia anti-Gaddafi.

O clădire administrativă situată în complexul rezidenţial al liderului libian din Bab el-Aziziyah, Tripoli, a fost complet distrusă de o rachetă, a declarat un jurnalist AFP.


Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că forţele aliate au distrus clădirea, deşi ştiau că acolo s-au adunat bărbaţi, femei şi copii pentru a forma un scut uman.

Franţa, ţara care a susţinut cel mai puternic operaţiunea militară din Libia şi-a asumat rolul de coordonator al acesteia, Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Italia reprezentând statele care alcătuiesc aşa numita “coaliţiei”. Potrivit oficialilor, România nu va participa la acest conflict, pentru că nu dispune de resursele necesare.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter