Actualitate

„Vrem spital, nu azil” au scandat ieri sătenii din Mociu

<p>„Tăiaţi din pensii, dar lăsaţi spitalul” – acesta a fost mesajul pe care locuitorii din comuna clujeană Mociu au dorit să-l transmită guvernanţilor.</p>

 

„Oamenii din Mociu şi comunele arondate sunt condamnaţi la moarte dacă se desfiinţează acest spital şi vor fi obligaţi să meargă 40 de kilometri până la Cluj pentru consultaţii medicale”, a declarat primarul din Mociu, Marton Horvath.


 

Peste 300 de săteni din comuna Mociu au protestat ieri în faţa Centrului de Sănătate din localitate pentru a încerca să convingă autorităţile să nu desfiinţeze spitalul. Vă reamintim că Ministerul Sănătăţii a decis transformarea spitalului din comuna clujenă Mociu în cămin de bătrâni, în condiţiile în care în localitate mai funcţionează patru asemenea aziluri. „Dumneavoastră nu vă puteţi permite, din pensia de CAP pe care o aveţi, să vă deplasaţi la spitalele din Mureş sau Cluj. Fiţi alături de noi în încercarea de a împiedica transformarea acestui spital, de care depind 22.000 de oameni din zonă, în azil de bătrâni”, a spus primarul din Mociu, Marton Horvath, citat de Agerpres. Oamenii s-au adunat în faţa spitalului încă de la primele ore ale dimineţii şi au afişat pe balustrada balconului cearşafuri mari pe care au scris mesaje precum „Ce mai vreţi să mai distrugeţi?”, „Vrem comasare cu Recuperare”, „Tăiaţi din pensii, dar lăsaţi spitalul!”.


 

Vor spital, nu azil


 

„Oamenii protestează faţă de transformarea spitalului din Mociu în azil de bătrâni pentru că avem patru deja, avem nevoie de sănătate şi de acest spital. Oamenii din Mociu şi comunele arondate sunt condamnaţi la moarte dacă se desfiinţează acest spital şi vor fi obligaţi să meargă 40 de kilometri până la Cluj pentru consultaţii medicale”, a declarat primarul.


La rândul său, directoarea unităţii medicale, Adriana Mustea, a explicat, potrivit Agerpres, că spitalul deserveşte şapte comune şi că la Mociu lucrează trei medici şi cinci asistente. Spitalul are o capacitate de 30 de paturi care sunt aproape tot timpul ocupate, astfel că uneori cadrele medicale sunt nevoite să îi trimită acasă pe oameni pentru o zi-două, până se eliberează un loc.

„Există posibilitatea
ca la final
să nu fie nimic”


 

Directoarea spitalului a mai explicat că un azil nu ar putea funcţiona în clădirea unităţii, pentru că în imobil mai există şi două dispensare, centru de permanenţă, un punct de lucru al ambulanţei Cluj şi cabinete particulare.

“Ar trebui daţi toţi afară ca să se facă aici azil. Nici nu ştim ce o să se întâmple cu restul. Dacă procedurile juridice nu sunt clare, există posibilitatea ca la final să nu avem nici azil, nici spital, nici nimic. Decizia cred că a fost luată în grabă, fără a ţine cont de toţi factorii”, a subliniat Mustea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter