Actualitate

Bolnavii de cancer, puşi pe drumuri

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/04_ziua/04 pacient spital perfuzie sofer salvare agresat_rl1 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Medicamentele injectabile pentru cancer nu se mai eliberează în farmaciile din oraş, ci doar în farmaciile din spitale.</p> <p />

Asociaţiile de pacienţi spun că vor sesiza autorităţile europene cu privire la transferarea eliberării medicamentelor injectabile din farmaciile cu circuit deschis în farmaciile din spitale deoarece această limitare este „criminală” pentru pacienţi.

 


De la 1 aprilie, medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer nu se mai pot procura din farmaciile din oraş, ci doar din farmaciile din spitale. Decizia a fost luată încă de la sfârşitul anului trecut, dar aplicarea ei a fost amânată trei luni astfel încât spitalele să aibă timp să realizeze licitaţiile pentru achiziţionarea medicamentelor. Scopul acestei schimbări a fost un control mai bun al cheltuielilor pentru aceste produse. Această măsură nu este nouă ci a mai funcţionat până în 2008.

 


Se limitează accesul la tratament

 


Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi preconizează că, la fel ca şi în urmă cu câţiva ani, pacienţii se vor confrunta cu probleme pentru asigurarea tratamentului. Ei spun că se limitează astfel accesul la tratament. Mai mult, există riscul ca bolnavii să îşi întrerupă tratamentul dacă nu vor găsi medicamentele în farmaciile din spitale. „Pacienţii trebuie să vină de la sute de kilometri şi dacă nu găsesc medicamentele, ei vor renunţa la tratament”, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR). El mai spune că mulţi pacienţi nu dispun de banii necesari mai multor deplasări la spital dacă nu găsesc medicamentele prima dată. Pentru a intra în posesia acestor produse injectabile, bolnavul trebuie să meargă la medicul specialist care îi va prescrie reţetă, iar apoi la farmacia din spital.

 


Asociaţiile vor sesiza autorităţile europene

 


Cezar Irimia spune că Federaţia va sesiza autorităţile UE cu privire la această măsură, despre care spune că este „criminală”. El subliniază că peste tot în lume medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer se eliberează în farmaciile cu circuit deschis, de aceea nu este normal ce se întâmplă în ţara noastră. „Ei spun că prin această măsură vor să ne protejeze, dar situaţia din oncologie se va agrava. Peste tot în lume, medicamentele pentru cancer se procură în circuit deschis”, a precizat Cezar Irimia.

 

CNAS explică

 

Potrivit realitatea.net, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a luat această decizie în urma unor suspiciuni de fraudă din partea medicilor. Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a declarat că există foarte mulţi medici care prescriu medicamente fictive, pe care CNAS trebuie să le deconteze iar astfel, practic, se decontează în gol. În plus, Duţă a explicat pentru sursa citată că „pe locul 3 sau 4 ca şi volum de piaţă există un medicament cu efect mai mult placebo, pe care noi îl decontăm 100%. Este foarte scump, se spune că e vaso-dilatator cerebral, dar nu are niciun efect şi este un medicament din plante”, a precizat Duţă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter