Actualitate

30 de medicamente indispensable pentru mame şi nou-născuţi

<p>Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit o listă cu 30 de medicamente esenţiale, de o importanţă majoră în terapia mamei şi a nou-născutului, astfel încât să fie evitate cât mai multe decese în rândul acestor persoane.</p> <p />

Lista OMS a fost întocmită ca urmare a numărului mare de decese al femeilor la naştere şi al copiiilor, în primii ani de viaţă. Conform datelor OMS, peste 8 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani mor în fiecare an, la nivel global, din cauza pneumoniei, diareei sau malariei. Totodată, se estimează că 1.000 de femei mor anual din cauza complicaţiilor din timpul sarcinii sau la naştere. Majoritatea acestor decese apar în ţările în curs de dezvoltare şi mare parte pot fi prevenite dacă sunt prescrise medicamentele corespunzătoare şi dacă sunt folosite corect.

În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trecut pe listă oxitocina. “Hemoragia este considerată principala cauză de deces maternal. Ea poate ucide o femeie sănătoasă într-un interval de două ore de la momentul naşterii. O injecţie de oxitocină, administrată imediat după ce femeia a născut, poate stopa sângerarea şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, spun specialiştii OMS.


Alte medicamente incluse pe lista OMS sunt cele care tratează infecţiile, hipertensiunea şi bolile cu transmitere sexuală, dar şi medicamente folosite pentru prevenirea naşterilor premature.

Potrivit specialiştilor OMS, sărurile pentru rehidratare orală şi tabletele de zinc ar salva viaţa a peste 1,3 milioane de copii care mor anual din cauza diareei, din acest motiv fiind incluse pe listă. „Ştim că tratamentul de bază şi ieftin de rehidratare, sărurile pentru rehidratare orală şi zincul reduc decesele în rândul copiilor cu diaree. De aceea, recomandăm aceste medicamente tuturor ţărilor care au acces la ele. Însă sondajele noastre arată că sărurile de rehidratare orală sunt disponibile în aproximativ 50% din farmaciile din ţările africane, în timp ce zincul nu este deloc disponibil în mult mai multe locuri”, a declarat dr. Elizabeth Mason, directorul Departamentului nou-născuţi şi sănătatea copilului şi adolescentului din cadrul OMS.


Lista OMS mai include şi cinci medicamente pentru prevenirea şi tratarea tuberculozei, în special în cazul copiilor care sunt şi infectaţi cu HIV.

Ultimele Stiri
abonare newsletter