Actualitate

Concert de trompetă şi clarinet

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/06_ziua/12-mihail-agafita-mod.jpg" border="0" style="border: 0pt none; float: left; margin: 2px 5px;" />Soliştii Gabriel Gyarmati şi Aurelian Băcan vor susţine mâine un concert de clarinet şi trompetă.</p>

 

Mâine, de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor va avea loc un Concert Simfonic susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa (Republica Moldova).


 

Solişti vor fi Gabriel Gyarmati (trompetă) şi Aurelian Băcan (clarinet), iar programul concertului va cuprinde Uvertura la Ruslan şi Ludmila de M. Glinka, Concert în Re major pentru trompetă de J.F. Fasch, Fantezie pe teme din Rigoletto de L. Bassi şi Simfonia a 5-a în re minor, op. 47 de D. Şostacovici.


Dirijorul Mihai Agafiţa e recunoscut ca „unul dintre tinerii dirijori talentaţi din Europa”, el dirijând în 15 ani peste 350 de concerte simfonice, spectacole de operă şi spectacole de balet, cu ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA sau Rusia.

În ceea ce-l priveşte pe trompetistul Gabriel Gyarmati, el este licenţiat al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În anul 2009, Gyarmati a câştigat Premiul II la Concursul Naţional de Muzică de Cameră, alături de Cvintetul de Alămuri Brass Tones din Cluj-Napoca. Muzicianul a colaborat cu Cvintetul Filarmonicii Târgu-Mureş, Opera Naţională din Cluj-Napoca, Filarmonicile din Sibiu, Oradea, Timişoara şi Orchestra Naţională de Tineret. În prezent, trompetistul este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.


La rândul său, Aurelian Băcan este unul dintre cei mai talentaţi exponenţi ai tinerei generaţii de muzicieni ai Clujului. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj-Napoca şi apoi al secţiei de clarinet din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, artistul demonstrează reale veleităţi componistice. Artistul a ales să îşi împartă egal talentul între interpretare şi creaţie, fiind student şi la secţia Compoziţie, în cadrul aceleiaşi instituţii. Valoarea sa ca muzician complex şi munca depusă i-au fost recunoscute printr-o serie de distincţii. Dintre acestea, menţionăm numeroasele Premii I obţinute la Concursul de compoziţie „Alexandru Zirra” de la Iaşi, la Concursul Internaţional „Mercandante”, la Concursul Naţional de Muzică şi Coregrafie de la Braşov sau la Concursul de interpretare instrumentală de la Brăila. Acestor distincţii, câştigate ca interpret, li se adaugă şi laurii Concursului de Compoziţie „Liviu Comes” organizat la Cluj, unde Aurelian Băcan a fost distins cu Marele Premiu. Aurelian Băcan a apărut încă din anul 2003 în calitate de solist alături de Orchestra Română de Tineret şi a mai colaborat cu Orchestra Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea şi Orchestra de Tineret din Sibiu.

Preţul biletelor la concertul de joi este de 20 de lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii pot cumpăra bilele la jumătate preţul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter