Actualitate

Tamiflu expirat din 2009 la Spitalul de Boli Infecţioase

<p>Inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj au descoperit, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, două loturi din medicamentul Tamiflu expirate încă din anul 2009.</p>

 

Medicamentul e folosit pentru tratarea gripei, inclusiv A H1N1. Controalele au fost făcute la spital în urma unor sesizări telefonice.


Potrivit conducerii CJPC Cluj, medicamentul putea fi folosit chiar dacă a expirat, dar numai în cazul unei pandemii de gripă, cum a fost cea de A H1N1 din anul 2009. Din acest motiv, în 2009, termenul de valabilitate al medicamentului Tamiflu a fost prelungit de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului, dar dozele respectivele nu trebuiau folosite decât în caz de pandemie. La Spitalul de Boli Infecţioase Cluj a fost prelungit termenul de valabilitate pentru două loturi de Tamiflu. „Acestor loturi le-a fost prelungită valabilitatea deoarece în anul 2009 a existat pandemie - virusul A H1N1-  iar unitatea spitalicească ar fi trebuit să folosească loturile respective doar destinaţiei date de Minister. Restul loturilor intrate au termenele de valabilitate care nu intră sub incidenţa recomandării de prelungire”, a declarat Mircea Radu, comisar şef al CJPC Cluj.

Conform unei adrese din 2009 a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat ca, în cazul declarării unei pandemii de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, termenele de valabilitate ale medicamentelor antivirale existente pe piaţă să fie prelungite cu încă 2 ani, adică de la 5 la 7 ani.


„Având în vedere cele menţionate anterior, Comisariatul Judeţean  Pentru Protecţia Consumatorilor Cluj a întreprins demersurile necesare retragerii de la utilizare a Tamiflu al cărui termen de valabilitate dat de către producător era expirat”,a precizat Mircea Radu. El a mai adăugat că în cazul în care pacienţii au dubii în ceea ce priveşte termenul de valabilitate a unor medicamente, se pot adresa CJPC Cluj, pentru a evita îmbolnăvirea cu bună ştiinţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter