Actualitate

98% dintre români sărbătoresc Paştele, dar strâng binea cureaua

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/21_ziua/03-oua-de-paste-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproape jumătate dintre români spun că anul acesta vor aloca pentru Sărbătorile Pascale mai puţin de 500 de lei.

90% dintre români se declară persoane religioase, dar cu toate acestea aproape toţi (98%) spun că obişnuiesc să sărbătorească Paştele.

 


Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii ieri de IRES, ponderea celor care se declară persoane religioase este în mediul rural de aproape 94%, în timp ce în mediul urban este de 86,5%. Totodată, 74% dintre respondenţi spun că de obicei merg la biserică, iar 59% susţin că merg la biserică de cel puţin câteva ori pe lună (47%). Pe regiuni istorice, cei mai mulţi care spun că de obicei merg la biserică sunt locuitorii din zona Moldovei (80,2%), urmaţi de cei din zona Transilvania - Banat (77,8%) şi de cei din zona Sud - Bucureşti - Dobrogea (69,5%). De asemenea, 84% dintre respondenţi spun că participă de obicei la Slujba de Înviere, iar unul din 10 declară că în acest an a ţinut integral Postul Paştelui.

Preşedintele IRES, sociologul Vasile Dâncu, a explicat că, deşi practicile şi comportamentele legate de această sărbătoare se menţin, criza economică se reflectă totuşi la nivel perceptiv, astfel că bugetul alocat de români pentru cumpărăturile de Paşti este în acest an mai redus. Concret, studiul arată că 44% dintre respondenţi vor aloca pe familie între 100 şi 500 de lei, 20% vor avea la dispoziţie între 501 şi 1.000 de lei, 8% vor avea între 1.001 şi 1.500 de lei, în timp ce pentru 18% bugetul va fi mai mic de 100 de lei. „Faţă de 2010 se constată o uşoară diminuare a bugetului general alocat acestei sărbători: procentul celor care vor dispune de un buget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ faţă de 2010, când doar 11% se încadrau în această categorie. (...) O treime dintre participanţii la studiu afirmă că banii de care dispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienţi şi vor fi nevoiţi să renunţe la multe produse, iar pentru 14% situaţia este şi mai gravă, aceştia afirmând că bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar”, se menţionează în concluziile sondajului IRES. Pe regiuni istorice, cei mai afectaţi de criză se declară respondenţii din sudul ţării, iar cel mai puţin afectaţi se simt locuitorii din Transilvania şi Banat.


Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 14-15 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.281 indivizi, cu o marjă de eroare de +/- 2,8%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter