Actualitate

Primele transplanturi de inimă artificială, în vară

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/22_ziua/jarvick2000.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Primele transplanturi de inimă artificială Jarvik 2000 vor fi realizate la Institutul Inimii cel mai probabil în luna iunie. O echipă româno-italiană de medici specialişti vor realiya transplanturile, pe lista de urgenţe aflându-se patru pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică.</p> <p> </p>

 

Chirurgul cardiolog Mircea Bârsan de la Institutul Inimii a declarat pentru Agerpres că “data exactă a intervenţiilor este în totalitate dependentă de programul echipei de medici chirurgi din Italia şi de disponibilitatea acesteia pentru deplasarea de câteva zile la Cluj-Napoca”. „Doar primul dintre cele patru transplanturi de inimi artificiale va fi suportat de Spitalul Bambino Gesu din Roma”, a menţionat Bârsan. El a mai precizat că cei patru pacienţi cu vârste între 50 şi 60 de ani, fiind vorba de o femeie şi trei bărbaţi care se află sub îngrijiri medicale în unităţi sanitare din Alba-Iulia, Baia Mare, Târgu Mureş şi Bucureşti. Unul dintre bolnavii care vor fi operaţi la Institutul Inimii este clujean.


Inima artificială Jarvik 2000, produsă în SUA, sub licenţă italiană, a fost omologată recent de Ministerul român al Sănătăţii. Aparatul are rolul de a pompa sângele, preluând, astfel, una dintre funcţiile de bază ale inimii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter