Actualitate

Simpozion despre progresele în urologie

<p>Clujul va găzdui, în perioada 28-30 aprilie, simpozionul naţional cu participare internaţională „Progrese în uro-oncologie II”.</p> <p />

În program sunt incluse conferinţe ale unor lectori de prestigiu pe plan naţional şi internaţional, din ţări precum SUA, Israel, Franţa sau Germania. Prezentările vor viza actualităţile din terapia cancerului renal prostatic, de vezică urinară şi organe genitale externe masculine.

Medicii de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca au realizat, în ultimul an, o serie de intervenţii chirurgicale în urologie în premieră naţională şi europeană. Aceste operaţii au fost efectuate prin crearea Centrului de Chirurgie Robotică, în urmă cu doi ani. În cadrul acestui centru funcţionează robotul Da Vinci care foloseşte o tehnică chirurgicală minim invazivă. Acest tip de intervenţii chirurgicale permite o recuperare mult mai rapidă a pacientului decât operaţiile chirurgicale obişnuite.


Pe lângă operaţiile din Centrul de Chirurgie Robotică, sunt realizate şi operaţii cu tehnici laparoscopice standard sau chirurgia fără bisturiu. „Pe lângă operaţiile robotice sunt promovate tehnicile laparoscopice standard, terapia cu ultrasunete (HIFU) pentru cancerul prostatic sau rezecţiile bipolare şi plasma vaporizarea în tumorile prostatice şi vezicale” a precizat prof. dr. Ioan Coman, preşedintele simpozionului. El a mai adăugat că la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a debutat recent intervenţia laparoscopică urologică, sub coordonarea doctorului Bogdan Petruţ şi sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter