Economie

Bosch va demara luna viitoare lucrările la noua fabrică din municipiul Blaj

<p>Concernul Bosch, care deţine în municipiul Blaj două fabrici, va începe luna viitoare lucrările la noua investiţie pe care o va derula în localitatea din judeţul Alba, a declarat miercuri, pentru Agerpres, primarul Gheorghe Valentin Rotar.</p>

 

Autorizaţia de construcţie pentru fabrica de senzori de turaţie a fost eliberată de municipalitate în toamna anului trecut, valoare estimată a construcţiilor fiind de peste 75 de milioane de lei, a precizat primarul Blajului. El a subliniat că lucrările privind construcţia noii fabrici şi implicit extinderea investiţiei de la Blaj va începe efectiv după 1 martie.

În prezent, compania aşteaptă răspunsul Ministerului Finanţelor privind cererea de ajutor de stat, depusă în octombrie 2011, în conformitate cu legile româneşti ce prevăd acest sprijin pentru investitorii străini care creează peste 300 de locuri de muncă sau investesc mai mult de 30 de milioane de euro.

Aprobarea privind schema de ajutor de stat solicitată de Bosch va fi acordată, cel mai probabil, până în data de 29 februarie, după care va putea demara efectiv investiţia de la Blaj.

Bosch, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, deţine în Blaj două fabrici, construite în 2007, respectiv în 2009, investiţii în valoare de 30 de milioane de euro, şi la care lucrează aproximativ 800 de angajaţi.

Compania, care are trei societăţi active în ţara noastră, din care, în momentul de faţă, numai în Blaj pe producţie, a achiziţionat în vara anului trecut, contra sumei de 1,2 milioane de euro, fără TVA, o suprafaţă de şapte hectare pentru construirea a două noi fabrici, de senzori de turaţie şi de termotehnică, teren aflat în imediata apropiere a celor 23 de hectare deţinute. Pentru prima dintre cele două fabrici, la care ar urma să fie angajaţi minimum 300 de oameni, a fost eliberată autorizaţia de construcţie în toamna trecută.

Încă din luna noiembrie, primarul Gheorghe Valentin Rotar a afirmat, pentru AGERPRES, în contextul apariţiei unor speculaţii privind renunţarea companiei amintite la planul de a mai investi la Blaj, urmând să-şi îndrepte atenţia spre o platformă industrială din Cluj, că „nu pleacă Bosch-ul din Blaj”.

„Fabrica despre care s-a scris că ar merge la Cluj, noi ştiam, din primăvară, că nu se va face la Blaj. (...). Din ceea ce s-a promis la Blaj nu se duce nimic în altă parte”, declara, în noiembrie anul trecut, Gheorghe Valentin Rotar.

Pe lângă aspectul pur investiţional, partea germană a solicitat, încă de acum doi ani, reînfiinţarea la Blaj a învăţământului în limba germană, consolidarea unei filiere vocaţionale tehnice, crearea programelor de reconversie a adulţilor, precum şi noi locuri pentru construcţia de locuinţe, cerinţe care s-au materializat.

Alegerea oraşului din Alba pentru fabricile Bosch nu a fost întâmplătoare, concernul german având legături de peste un deceniu şi jumătate cu Întreprinderea de Aparate şi Maşini Unelte - IAMU Blaj, unde lucrează în jur de o mie de oameni, cea mai mare parte din producţie fiind pentru Bosch.

Prezent pe piaţa românească din 1994, concernul german avea la începutul anului trecut 1.100 de angajaţi în România, la Blaj, Bucureşti şi Timişoara.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat marţi că în data de 17 februarie ar urma să fie semnat contractul cu compania Bosch, care va investi în Parcul industrial Tetarom 3 din comuna Jucu. Alin Tişe a menţionat că Bosch ar urma să primească 21 de hectare pentru 49 de ani, unde va construi o unitate de producţie a unor componente auto.

Ultimele Stiri
abonare newsletter