Economie

Profit de 1,2 mld. lei la Cluj în anul fiscal 2011

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/26_ziua/bani 1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Suma este considerată dezamăgitoare de către unii reprezentanţi ai mediului de afaceri clujean.</p>

Celor 40.301 plătitori de impozit pe profit le-au rămas în buzunar, în anul fiscal recent încheiat, în medie, aproximativ 25.000 de lei după ce au vărsat către stat impozitul aferent câştigului, în cuantum de peste 5.000 de lei/persoană juridică. Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, în 2011, mai bine de 194 de mil. de lei au mers la stat în contul de impozit pe profit raportat de trezorerie.

În opinia unora dintre reprezentanţii mediului de afaceri sumele sunt mici, dar explicabile. Situaţia are printre cauze condiţiile economice actuale deosebit de grele, potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Ştefan Dimitriu.

„Ca medie suma este destul de mică având în vedere talia judeţului, dar ţinând cont de cuantumul impozitelor  nu mă surprinde”, adaugă Mircea Maier, managerul general al companiei de consultanţă în afaceri EvoTrend.

Mihaela Rus, preşedinta Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Cluj şi director general Vitrina Advertising consideră greu de crezut obţinerea unor rezultate aşa de slabe. „În opinia mea cifrele sunt extraordinar de mici... nu pot să fie aşa de mici, scăderea ar fi drastică. Ar putea fi valabile pentru un judeţ mic, dar nu pentru Cluj. M-aţi întristat cu asemenea veşti”, declară preşedinta organizaţiei locale, pentru Monitorul de Cluj.

Cu toate acestea sumele obţinute de cei care se încadrează în categoria plătitorilor de profit, având peste 100.000 de euro cifră de afaceri şi peste 9 angajaţi, sunt doar un vis pentru microîntreprinderi. „În categoria pe care o reprezint sunt întreprinzători care obţin sume şi mai mari decât media obţinută de plătitorii de impozit pe profit, însă sunt şi întreprinzători care trăiesc la limita subzistenţei, bucurându-se dacă îşi pot continua activitatea”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj .

Cei mai profitabili în 2010

Potrivit ultimelor date disponibile, aferente anului fiscal 2010, firmele cu cele mai mari profituri din judeţl Cluj sunt Nokia la secţiunea întreprinderi mari, Energobit la mijlocii, Bimet la întreprinderi mici, Fontanarossa la categoria microîntreprinderi şi CBC Laboratories la întreprinderi nou-înfiinţate.

 


Profitul acestora diferă semnificativ în funcţie de mărimea entităţii. Astfel, Nokia a înregistrat peste 200 mil. lei, Energobit aproximativ 30 de mil., Bimet puţin peste 8 mil., iar Fontanarossa aproximativ 3,5 mil. Nici CBC Laboratories, noua-intrată pe piaţă nu stă rău la capitolul profit brut, obţinând 15 mil. de lei.

Dacă la celelalte categorii următoarele clasate au profituri care nu diferă mult ca valoare de lider, în cazul întreprinderilor mari, Nokia se află la o distanţă de 120 de mil. de compania de pe poziţia a doua, Mol România Petroleul Products SRL Cluj-Napoca.


Foto: arhivafoto.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter