Economie

Dacă am fi greci, am avea datorie externă zero

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/22/05-grecia-datorii.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Elenii au fost iertaţi marți de plata a 107 miliarde de euro, sumă mai mare decât totalul datoriei externe a României.</p>

Eurogrupul format din miniştrii de finanţe ai zonei euro a aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public  de 130 de miliarde de euro şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, de 107 miliarde de euro, 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor pe care acestea le deţineau. Suma de care va fi iertată „oaia neagră a Europei” e mai mare decât totalul datoriei externe a României, iar cadoul suplimentar de la UE e echivalentul Produsului Intern Brut estimat pentru România în 2012.

Potrivit previziunilor economice, PIB-ul ţării noastre va ajunge anul acesta la 579,6 miliarde de lei, ceea ce în euro înseamnă aproximativ 133 de miliarde, doar cu puţin mai mult decât ajutorul public primit de eleni.

Cei 107 miliarde de euro pe care „băncile îi vor face uitaţi” depăşesc cu aproape 10% totalul îndatorării naţionale de 98,6 miliarde de euro, care cuprinde datoria externă pe termen mediu şi lung, de 75,6 miliarde euro la finele lui 2011 (76,7% din total datorie externă), în creştere cu 3,7% faţă de 31 decembrie 2010 şi datoria externă pe termen scurt, de 22,9 miliarde euro (23,3% din total datorie externă), mai mare cu 17,6% faţă de 31 decembrie 2010, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Un cadou asupra căruia grecii au meditat îndelung

Proverbul „sa nu te încrezi în greci nici atunci când vin cu daruri” a primit o nouă formă „să nu te încrezi în greci nici când le faci tu daruri”, după ce, la 1 noiembrie 2011, premierul elen de atunci, George Papandreu, anunţa că intenționează să organizeze un referendum naţional prin care poporul grec să se pronunţe dacă acceptă rezultatele acordului încheiat la summit-ul UE de la Bruxelles, care avuse loc în urmă cu o săptămână şi prin care se ştergea o parte a datoria publică.

La doar câteva zile după memorabilia decizie, criticile dure din partea liderilor UE, care au ameninţat chiar cu eliminarea Greciei din blocul comunitar, i-au făcut pe eleni să anunţe oficial renunţarea la referendum. A urmat demisia Guvernului şi instaurarea altui Executiv la cârma Greciei, care a convenit asupra aplicării măsurilor de austeritate impuse de liderii din zonă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter