Economie

Garanţii guvernamentale de 1,2 mld. de lei pentru Programul Kogălniceanu

<p />Executivul a stabilit marţi la 1,2 miliarde de lei plafonul garanţiilor de stat disponibil în anul 2012 pentru firmele care accesează programul „Mihail Kogălniceanu”.<br />Statul oferă prin program garanţii guvernamentale de până la 80% din valoarea creditelor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii.

De asemenea, statul acordă subvenţii de maximum 70% din rata dobânzii, dar nu mai mult de 6,5% pe an, ca nivel al dobânzii.

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, cheltuielile privind aprovizionarea, producţia, desfacerea, executarea de lucrări şi prestarea serviciilor, constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor, alte tipuri de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii curente.

Programul Mihail Kogălniceanu a avut mare trecere în rândul întreprinzători locali, în 2011. Astfel că au fost depuse peste 400 de aplicaţii la OTIMMC, 90% fiind acceptate. Până în acest moment s-au semnat 45 de contracte la nivelul judeţului şi 118 la nivelul regiunii.

De altfel, regiunea Nord-Vest se află pe primele poziţii şi în cazul celorlalte 5 programe dedicate microîntreprinderilor derulate de Guvern, atât la număr de aplicaţii, cât şi la contracte încheiate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter