Economie

În ce ar trebui să investească clujenii în următoarea perioadă?

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/29/investitii-restaurante.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ce ar face afaceriştii locali dacă ar avea bani şi ce recomandă consultanţii.

Criza i-a făcut pe deţinătorii de capital să fie mult mai atenţi când aleg modalitatea de a-şi plasa bani. Dacă unii au considerat randamentul depozitelor superior celui pe care l-ar aduce o investiţie, alţii au ales să rişte, unii dintre ei beneficiind de venituri considerabile de pe urma speculaţiilor. Dezmorţirea pieţei interne de anul trecut, relevată printr-o creştere de 2,5 %, poate duce la o revizuire a comportamentului de investiţii. Tocmai de aceea Monitorul de Cluj a încercat să vină în sprijinul nehotărâţilor cerând sfatul câtorva reprezentanţi ai mediului de afaceri local.

Fără intervenţii riscante


Afaceriştii clujeni s-au dovedit fideli domeniilor în care activează, bazându-se însă pe contextul actual favorabil.

„Prima opţiune, având în vedere că sunt bancher ar fi să să cumpăr acţiuni la o bancă care o creştere sănătoasă alegându-şi înţelept clienţii. Şi companiile listate pe bursă sunt atractive. Per ansamblu, piaţa are un potenţial bun, deoarece a scăzut anul trecut şi pleacă de la praguri foarte joase, având perspective de creştere de 30-40% în medie”, declară Iosif Pop, preşedintele grupului financiar ImoFinance.

Şi Carmen Miron, care deţine împreună cu soţul său agenţia imobiliară Edil, vede o revenire a pieţei pe segmentul în care deţine afacerea. „Aş investi în imobiliare, în terenuri, care au preţuri foarte mici, apartamente şi, în funcţie de buget, chiar în case, care de asemenea au perspective de creştere. Le-aş da în închiriere, iar dacă s-ar aprecia consistent le-aş vinde”, spune întreprinzătoarea.

Ce părere au consultanţii?

Dacă unii identifică investiţii cu grad mare de siguranţă, alţii mai reticenţi încurajează economiile.

„Depinde de suma disponibilă şi de dorinţa antreprenorului. Dacă bugetul e mic e recomandabil să investească în domeniul serviciilor, pentru că vorbim de costuri mici raportate la profit. Un domeniu care nu a înregistrat scăderi, ba mai mult a crescut şi pe timp de criză este cel al produselor şi serviciilor pentru copii, de la îmbrăcăminte la educaţie. Părinţii fac, în general, orice pentru a le oferi cele necesare copiilor, preferă chiar să îşi rupă de la gură, dar nu renunţă la o bună creştere”, spune Mircea Maier, managerul general al companiei de consultanţă în afaceri EvoTrend.

Ceva mai reticentă este Agnana Hapa, director executiv al firmei de consultanţă Pro.Svi.Rom Cluj-Napoca. „Eu aş recomanda să ţină banii pentru zile mai negre. Singurul domeniu care mai merge în acest moment este cel al serviciilor – restaurante, baruri, servicii de catering sau pentru companii. Totuşi siguranţă nu există, depinde foarte mult de planul de marketing, dacă pierzi sau câştigi”, spune specialista în consultanţă pentru investiţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter