Economie

Începe selecţia pentru investitorul de la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/25/hidroelectrica.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Procesul de selecţie a investitorilor pentru cel mai mare proiect clujean ar putea începe luna aceasta, a anunţat directorul Hidroelectrica, Dragoş Zachia-Zlatea.

Deşi realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti se află pe lista de priorităţi a ministerului, demararea procesului de selecţie a companiilor care să aducă capital se amână de câteva luni bune din cauză că aprobarea guvernamentală pentru strategia de atragere a investitorilor întârzie să apară.

„Caietul de sarcini este finalizat. Aşteptăm aprobarea guvernamentală. Nu ştiu de ce durează aşa mult”, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Valeriu Bining, director de consultanţă financiară al companiei Deloitte România.

Dacă planul realizării investiţiei ar fi decurs conform calendarului iniţial, compania de proiect ar fi trebuit deja înregistrată.

Aşteptarea s-ar putea încheia, totuşi, potrivit directorului general al Hidroelectrica, Dragoş Zachia-Zlatea. „În martie se va lansa anunţul pentru atragerea unui investitor strategic la proiectul Tarniţa”, a declarat Dragoş Zachia-Zlatea, marţi, în cadrul evenimentului ZF Power Summit.

Cine va aduce banii?

Investiţia de aproximativ 1,6 miliarde euro pentru realizarea primei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj din România pare a fi mai atractivă pentru activanţii din domeniu, decât pentru cei din zona financiară, conform directorului Hidroelectrica. „Din câte am discutat cu consultanţii, în principal sunt interesaţi jucătorii din zona de generare energetică şi mai puţin investitorii din zona financiară”, a menţionat Dragoş Zachia-Zlatea.

„Până în prezent şi-au anunţat interesul 10 investitori, de pe continente diferite. La solicitarea lor nu vom face cunoscute numele pentru a nu influenţa cotaţiile pe bursă”, a precizat Valeriu Bining.

O parte din banii pentru investiţie vo fi contractaţi printr-un credit de către societatea de proiect, Hidroelectrica va investi 200 de milioane de euro, iar Transelectrica va realiza racordul la sistemul energetic naţional, în valoare 135 de milioane de euro.

Investiţie esenţială pentru sistemul energetic naţional

Hidrocentrala va regla consumul şi producţia electrică, în acest moment fiind singura posibilitate de stocare a energiei. Practic, noaptea şi în alte momente când producţia depăşeşte consumul, apa urmează să fie pompată la deal, din lacul Tarniţa în lacul de acumulare care se va construi pe păşunea din Lăpuşteşti, consumând astfel energie. Când va fi cerere mare de consum, spre exemplu ziua, apa se reîntoarce în Lacul Tarniţa, prin cădere, acţionând turbinele, fiind deci folosită ca o hidrocentrală obişnuită, producându-se energie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter