Economie

Modificări aduse Codului Fiscal, aplicabile de la 1 iulie

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/18/06-finante.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Între acestea, plafonul de scutire de la plata TVA crește la 65000 euro, respectiv 220000 lei.</p>

Ordonanţa de urgenţă care conţine noile reglementări a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 iunie 2012 şi vizează respectarea angajamentelor asumate de Guvernul României în Scrisoarea de intenţie şi în Memorandumul tehnic de înţelegere încheiate ca urmare a Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre ţara noastră şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Conform noilor prevederi, începând cu luna viitoare se modifică plafonul cifrei de afaceri până la care persoanele impozabile nu sunt obligate sa solicite înregistrarea în scopuri de TVA. Astfel plafonul de scutire este de 65.000 euro, respectiv 220.000 lei.
Persoanele impozabile care s-au înregistrat în scopuri de TVA ca urmare a depăşirii plafonului de 119000 lei, până la 30.06.2012, pot solicita scoaterea din evidenţă ca platitori de TVA, începând cu 1 iulie 2012, dacă cifra de afaceri  nu depăşeşte 220.000 lei până la această dată. Totodată, pentru entităţile nou înfiinţate, cifra de afaceri nu se va mai recalcula proporţional cu numărul lunilor de funcţionare din anul de înfiinţare. Plafonul de la care persoanele impozabile sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA fiind de 220.000 lei, indiferent de perioada de funcţionare, se arată într-o informare emisă de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj (DGFP).
Se asemenea, la scoaterea din evidenţa ca plătitor de TVA, persoanele impozabile au obligaţia să efectueze ajustarea TVA, cu excepţia TVA aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate până la sfârşitul lui mai.

Schimbările „afectează” parcul auto al firmelor

Modificările influenţează deductibilitatea cheltuielilor de funcţionare, reparaţii şi  întreţinere aferente autoturismelor din patrimoniul afacerii, care se scad de la calculul bazei impozabile în proporţie de 50% dacă autoturismul nu este utilizat în exclusivitate în scopul desfăşurării activităţii economice.
Totodată se limitează la 50% dreptul de deducere a TVA-ului aferent importului, achiziţiei, închirierii şi leasingului vehiculelor rutiere motorizate, precum  şi limitarea la 50% a dreptului de deducere a TVA aferent oricăror altor cheltuieli legate de vehicule, dacă acestea nu sunt utilizate în exclusivitate în scopul desfăşurării activităţii economice.    

Ultimele Stiri
abonare newsletter