Economie

Clujenii în prag de pensionare se ascund sub umbrela retragerii anticipate

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/19/06- pensionari la legitimatii ratuc_ft 01.jpg" border="0" align="left" />Situaţia dificilă a locurilor de muncă, dar şi posibilitatea de desfăşurare a unor activităţi complementare îi determină pe clujeni să iasă de pe piaţa oficială a muncii „înainte de vreme”.</p>

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj are înscrise în evidenţă, în acest moment, aproximativ 7.000 de persoane care beneficiază de pensii anticipate. Numărul ridicat de retrageri de pe piaţa muncii, înainte de atigerea limitei de vârstă este cauzat de accentuarea dezechilibrului cerere-ofertă din ultimii ani, potrivit directorului adjunct al instituţiei, Iacob Moholea. „Odată cu venirea crizei s-a redus numărul locurilor de muncă. Oamenii nu au avut altă variantă şi au ales pensionarea”, explică reprezentantul CJP.
„Vârstnicii merg spre o zonă de securitate, mulţi dintre angajatori oferă job-uri sezoniere sau instabile”, adaugă Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.
Angajatorii nu sunt, însă singurii „de învinuit” pentru situaţia generată, potrivit lui Don.  
„Aceste persoane aveau şi calificări pe care piaţa le cere. Piaţa caută forţă de muncă calificată, oamenii şi-ar fi găsit de lucru. Mulţi au optat pentru această variantă ca mai apoi să desfăşoare alte activităţi, cum ar fi cea de taximetrist sau agent de pază. Ştiu că sunt penalizaţi şi aleg această variantă tocmai pentru că pot să-şi compenseze veniturile”, explică directorul AJOFM.

Anticiparea taie până la 45% din pensie

Pensia anticipată se acordă cu maximum cinci ani înainte de vârsta de pensionare, penalizarea pentru cei care aleg această variantă ajungând la 45% din cuantumul veniturilor obţinute pentru limita de vârstă.
Procentul de penalizare în cazul pensiei anticipate parţiale a crescut, de la 1 ianuarie 201, data de intrare în vigoare a „noii” legi a pensiilor, 263/2010, care înlocuieşte Legea 19/2000, de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

Peste 180.000 de pensionari în Cluj


La sfârşitul primului trimestru al acestui an se înregistrau 162.036 de pensionari de stat şi 18.170 de pensionari agricultori, potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS).
La nivel naţional, numărul mediu de pensionari a fost în primele trei luni ale anului de peste 5,5 milioane de persoane, în scădere cu  97.000 de persoane faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 24.000 de persoane faţă de trimestrul IV 2011.
Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 85,5% în totalul celor de asigurări sociale, respectiv 4,7 mil de pensionari de stat şi peste 774.000 de agricultori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter