Economie

Angajaţii Aeroportului vor fi pregătiţi din fonduri europene

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/24/3 aeroport.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Creşterea riscului pe plan internaţional face ca principalul obiectiv al cursurilor să fie prestarea serviciilor în deplină securitate.

Aproape 100 de angajaţi ai Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca beneficiază de cursuri de specializare în cadrul proiectului POSDRU „Formare profesională în transportul aerian: securitatea în muncă şi protecţia mediului în utilizarea tehnologiilor moderne”.


Programul a fost prezentat în cadrul conferinţei regionale având tema „Cerinţele de forţă de muncă înalt calificată pe aeroporturi”, organizată de Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR), care a avut loc ieri, la Cluj-Napoca.

La eveniment au participat directori şi reprezentanţi ai aeroporturilor româneşti, membri asociaţi ai AAR, reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Civile din România, autorităţi locale şi specialişti în domeniul aviaţiei civile.


„Nu pot decât să salut iniţiativa, acest proiect s-a născut din marea necesitate de a ne califica oamenii, pe piaţa muncii nu sunt oameni calificaţi. Nu avem nicio şcoală care să-i pregătească înafara Academiei de Aviaţie din Bucureşti. Suntem depăşiţi în modul în care suntem calificaţi. Spre exemplu, nu găsim pregătire pentru personal pe segmentul de siguranţă a traficului”, a declarat Augustin Sava, directorul Aeroportului Sibiu.

Deşi posibilităţile de formare profesională sunt extrem de reduse, „angajaţii din cadrul aeroporturilor sunt printre primii care şi-au aliniat standardele de competenţă la nivelul celor de pe plan interanţional”, a subliniat David Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca şi preşedinte ARR.


Programul are şi un neajuns

„Foarte multe aeroporturi au trafic redus, prin urmare şi personal mai puţin, ceea ce înseamnă că un om trebuie să îndeplinească mai multe sarcini, nu ne permitem să avem angajaţi care să facă o singură operaţiune, un singur om face două, trei, patru activităţi în diverse sectoare. În aceste condiţii şi pregătirea ar trebui să se efectueze pentru desfăşurarea mai multor activităţi. Este o problemă de care trebuie să ţinem cont”,atrage atenţia  Nicolae Fechete, directorul Aeroportului Satu Mare.


„Programul va trebui continuat cu alte programe integrate de pregătire. Prin fonduri europene aceasta a fost singura variantă”, a explicat David Ciceo.

Dezbaterile vor contura strategia de pregătire a personalului


Evenimentul de la Cluj-Napoca va fi urmat de alte conferinţe ce vor avea loc la Timişoara şi la Bucureşti. Concluziile dezbaterilor prilejuite de cele trei conferinţe vor sta la baza elaborării Strategiei de dezvoltare a resurselor umane în aeroporturile din România 2011-2013, reprezentând raportul final al Comisiei de specialitate privind dezvoltarea integrată a resurselor umane la nivelul aeroporturilor din România în corelaţie cu noile tehnologii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter