Economie

Ce job-uri se caută cu adevărat pe piaţa locală?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/07/03-necalificati.jpg" border="0" align="left" />Aproape 20% din oferta clujeană de locuri de muncă se adresează muncitorilor necalificaţi în industria confecţiilor şi oamenilor de serviciu. IT-ul e aproape redus la tăcere.</strong>


Câteva posturi, toate pentru nivel de studii mediu şi majoritatea fără calificare, concentrează oferta locală de pe piaţa muncii.

Astfel, pe primul loc în situaţia locurilor vacante de la nivelul judeţului, publicată pe site-ul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, se clasează „calificarea de muncitor necalificat” în industria confecţiilor cu 106 poziţii vacante, secundată de cea de îngrijitor clădiri cu 81 de oferte, confecţioner-asamblor articole din textile – 75 de posturi vacante, şofer autocamion – 67, ucenic – 54, ospătar – 53, barman – 49 şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor, captuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet – 47. Abia pe locul 8 se află calificarea de programator cu 37 de poziţii vacante.

Oferta mare, cerere mică

Dacă pentru locurile de muncă care necesită studii superioare lupta dintre candidaţi este una aprigă, în cazul posturilor pentru studii medii şi fără calificare cererea nu este nici de departe la nivelul ofertei.
Un exemplu este domeniul confecţiilor, cel care a dat leader-ul clasamentului de mai sus. Cele 106 posturi de muncitor necalificat în industria confecţiilor, vacante la Cluj,  reprezintă aproape 20% din totalul înregistrat la nivel naţional. Tot un procent important în situaţia naţională îl are şi postul de confecţioner-asamblor articole din textile, 75 locale din 574 vacante la nivel de ţară.
Explicaţia pentru numărul mare de locuri de muncă neocupate este una simplă potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, volumul de muncă e prea mare în comparaţie cu salariile primite.
„Nimeni nu vrea să meargă la cursuri pentru confecţioner, deoarece se ştie că în acest domeniu sunt norme foarte mari, în timp ce sumele oferite sunt foarte mici. Oamenii fug de astfel de oferte, pentru că şomajul nu este cu mult mai mic decât salariul pe care l-ar putea obţine. Problema vine de la faptul că s-au negociat preţuri foarte mici pentru export, iar companiile nu-şi permit să ofere mai mult angajaţilor. Cred că în această zonă ar trebui intervenit”, explică Don.

Nivelul studiilor i.p. cu şansa de a găseşti un loc de muncă

Potrivit statisticii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), în periaoda 4-10 octombrie, la nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite 1000 locuri de muncă, în timp ce pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 10.462 locuri de muncă.
Conducătoare la fiecare categorie sunt : la studii superioare calificarea de inginer şi subinginer (inginer mecanic – 65, inginer de sistem software – 29, inginer nave – 29, inginer construcţii civile, industriale şi agricole – 27 etc.), urmată de cea de programator – 78 şi  expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene – 30, în timp ce la studii medii conduce postul de operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice – 638, urmat de încă două calificări din industrie şi de cea de lucrător comercial – 397.

Ultimele Stiri
abonare newsletter