Economie

Care sunt rezultatele vizitei „capilor” judeţului în China?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/31/06 china vuscan uioreanu m 1.jpg" border="0" align="left" />Deşi nu s-au semnat acorduri economice, chinezii s-au arătat interesaţi să realizeze câteva investiţii în Cluj, potrivit reprezentanţilor judeţeni.</strong>




Printre posibilităţile de investiţie aduse în discuţie în cadrul vizitei efectuate de delegaţia condusă de prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan şi de preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu în China, în provincia Shandong, se numără o fabrică de conserve de ciuperci în Chinteni, o fabrică de tractoare în Câmpia Turzii, dar şi investiţii în domeniul construcţiilor, domeniul bancar şi al energiei regenerabile.
Semnarea unui prim acord se aşteaptă a veni, după vizita din luna martie, pe care o delegaţie chineză o va efectua la Cluj-Napoca, din care a anunţat deja că va face parte, potrivit oficialilor, producătorul de ciuperci care doreşte deschiderea unei fabrici de conserve în judeţ. Investitorul, „ar putea veni în comuna Chinteni, de lângă Cluj-Napoca, unde îşi vor găsi un amplasament bun pentru afacerea lor, unde le va fi eficientă investiţia, primăriţa din Chinteni şi-a manifestat disponibilitatea de a le oferi investitorilor chinezi teren pentru construirea fabricii de conserve de ciuperci”, a declarat, ieri, Gheorghe Vuşcan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Vizita nu a adus rezultate palpabile, însă este inclusă „într-un proces de tatonare important pentru recâştigarea acestor pieţe”.
„În afară de acordul de colaborare semnat de Universitatea Tehnică cu universitatea de acolo nu s-au semnat alte acorduri. E important că e prima delegaţie pe care România a dus-o în China după 19 ani. Tatonarea şi curtarea în asemenea relaţii, întrerupte atâţia ani nu se poate face într-o săptămână. Sunt convins că la venirea delegaţiei chineze în martie lucrurile vor deveni concrete”, explică Horea Uioreanu.

Fiecare delegat ar fi cotizat

Conducătorii celor două instituţii judeţene susţin că deplasarea a fost suportată de către fiecare membru al delegaţiei din buzunarul propriu. „Au fost banii mei de concediu”, a declarat Gheorghe Vuşcan.
Cheltuielile totale au depăşit potrivit acestora 1500 de euro de persoană, fiecare cotizând inclusiv pentru plata translatorului şi pentru cumpărarea cadourilor care au fost duse în China, aproximativ 150 de lei de persoană.
Din delegaţie au mai făcut parte, pe lângă cei doi reprezentanţi ai judeului, primarii din Chinteni, Dej şi Câmpia Turzii, dar şi directorul ACI, Dorin Aşchilean.


Al doilea pas pentru consolidarea relaţiile Cluj-Shandong

Vă reamintim că la sfârşitul lunii iulie o delegaţie din provincia Shandong a efectuat o vizită oficială în judeţul Cluj, în cadrul relaţiilor de înfrăţire dintre provincia chineză şi judeţul nostru. Delegaţia condusă de viceguvernatorul provinciei, Wang Xinlu, alături de alte şase persoane cu funcţii importante în conducerea provinciei, au purtat atunci discuţii şi cu primarii şi viceprimarii principalelor oraşe din judeţ, printre care şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dar şi cu reprezentanţi importanţi din domeniile economic, cultural, universitar, sănătate, sport şi altele.
În cadrul acestora a fost analizat stadiul relaţiilor de prietenie şi au fost făcute propuneri pentru realizarea unor obiective comune româno-chineze în judeţ.


Ultimele Stiri
abonare newsletter