Economie

Primele de vacanţă au ridicat salariul mediu net cu 1%

<p />Salariul mediu net a crescut cu 14 lei în iunie, faţă de luna mai, ajungând la 1.472 lei.

Creşterea de 1% este determinată de acordarea de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete cadou, sau de producţii şi încasări mai mari, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial, în principal, datorită acordării premiilor anuale şi a primelor de sărbători.


Câştigul salarial a fost mai mare faţă de luna mai în majoritatea activităţilor din sectorul economic.

Cele mai mari creşteri, de 9-11%, au fost înregistrate în telecomunicaţii şi industria farmaceutică. Creşteri între 6% şi 8% au fost raportate pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi a fondurilor de pensii), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.


Cel mai bine plăţiţi sunt cei care lucrează în intermedieri financiare (3.948 lei), iar cel mai prost plătit este personalul din hoteluri şi restaurante (866 lei).

La polul opus, o scădere de 14,3% a salariului mediu net s-a înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii).

Ultimele Stiri
abonare newsletter