Economie

Indexarea pensiilor şi recuperarea salarială, în funcţie de rezervele fiscale

<p>O decizie cu privire la indexarea pensiilor şi recuperarea salarială de către bugetari în anul 2012 va fi luată în funcţie de spaţiul fiscal pe care îl vom avea, impactul bugetar al acestor măsuri depăşind cinci miliarde de lei, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, după întâlnirea cu membrii Comisiei pentru buget, finanţe din Senat.</p>

Şeful de la Finanţe a ţinut să precizeze că sumele alocate din buget pentru investiţii nu vor putea fi reduse, pentru că numai în cazul în care va finaliza programul de investiţii România va reuşi să depăşească perioada de criză globală.

„Investiţiile nu le putem reduce pentru că România va avea şansa să depăşească perioada de criză dacă va duce la bun sfârşit acest program de investiţii, pentru că nu vom putea avea o creştere economică sănătoasă dacă nu vom investi mai mulţi bani - mă refer la infrastructură şi alte programe de investiţii care să multiplice veniturile şi să mărească numărul locurilor de muncă. În funcţie de spaţiul fiscal pe care îl vom avea vom lua o decizie. Sigur, este dorinţa tuturor să se ia decizia privind recuperarea sumelor pentru bugetari şi la pensionari, dar noi nu trebuie să punem în pericol programul de investiţii”, a adăugat ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

De asemenea, deciziile referitoare la recuperarea salariilor în sectorul bugetar şi indexarea pensiilor vor depinde şi de prognoza de creştere economică ce va fi stabilită la finele lunii octombrie.

„Depinde de prognoza pe care o vom stabili la sfârşitul acestei luni şi, în funcţie de prognoză, vom stabili nivelul de cheltuieli pe 2012. Şi în funcţie de ce s-a făcut în companiile de stat, adică în funcţie de efectul programelor de restructurare implementate de miniştrii care au în subordine companii de stat, vom avea spaţiul fiscal mai mare sau mai mic”, a subliniat Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul a atras atenţia că este nevoie de prudenţă anul viitor, în contextul în care 2012 este an electoral şi nu trebuie să se ia măsuri de dragul alegerilor pentru care, ulterior, guvernanţii să îşi ceară scuze.

„Din punct de vedere electoral, trebuie să fim prudenţi. Nu trebuie să luăm măsuri de dragul anului electoral şi la jumătatea anului să ne cerem scuze. Le-am spus şi colegilor din Senat, de la Comisia pentru buget, că nu putem să luăm anumite măsuri de reducere a unor impozite şi taxe, de majorare a unor cheltuieli, fără să avem certitudinea că lucrurile acestea sunt realizabile. Nu putem veni la jumătatea anului să ne cerem scuze. Trebuie să fim prudenţi şi lucrul acesta trebuie să îl înţeleagă şi parlamentarii”, a conchis Ialomiţianu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter