Educație

Profesorii susțin măsurile radicale privind reducerea violenței în școli. Cer exmatricularea elevilor, detenția școlară și amenzi pentru părinți

Reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC sau amenzi pentru părinți, sunt doar o parte din propunerilor profesorilor în cadrul dezbaterilor pe proiectul Legii Învățământului Preuniversitar.

sursă foto Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” sursă foto Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

 

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute în școli în cadrul dezbaterilor care au loc marți în comisia de învățământ din Camera Deputaților.


CITEȘTE ȘI: Soluții radicale pentru a stopa violența în școli. Exmatricularea elevilor pentru indisciplină, fără telefoane mobile, interzicerea părăsirii țării în timpul școlii, doar în vacanțe, părinții obligați la despăgubiri către profesorii umiliți

Președintele FSE Spiru Haret a prezentat în cadrul dezbaterilor de marți din comisia de învățământ din camera Deputaților un set de șase propuneri de sancțiuni pentru elevi și părinți în cazul unor abateri disciplinare, printre care reintroducerea exmatriculării sau detenția școlară.

  • Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp (3-5 zile) sau definitive;

Reglementarea, tot în lege, a altor măsuri/„sancțiuni”, similare celor din alte sisteme de învățământ: activitate în folosul unității de învățământ sau al comunității, „detenția școlară” (prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o sală, după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise etc.) etc.
Pentru abateri deosebit de grave – mutarea elevilor în centre de reeducare, ce se impun a fi reînființate.
Valorizarea notei la purtare – în sensul de a fi luată în calcul, în mod obligatoriu, la admiterea la liceu + la media de bacalaureat


  • Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții/reprezentanții legali sunt sau nu de acord, la solicitarea învățătorului/dirigintelui.
  • Instituirea, prin lege, a amenzilor plătibile de către părinți/reprezentanți legali pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări/distrugeri ale bunurilor unității sau în jignirea/lovirea/etc. salariaților acesteia) + cuantumuri amenzi, diferențiate, în raport de gravitatea faptei.
  • Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ (deci nu angajați ai firmelor de pază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract), care să îi poată controla pe elevi în ghiozdane / rucsacuri / genți, prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe, petarde sau substanțe periculoase/psihotrope. 
  • Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii, care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților/reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.
  • Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar, atât în timpul orarului normal, cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare. Telefoanele se închid la intrarea în unitate și se redeschid la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite funcționând asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/reprezentanților legali

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 15.000 de cazuri de violență domestică în primele luni ale anului. Departamentul de Stat al SUA: O problemă serioasă pe care Guvernul nu a abordat-o în mod eficient

Clujul a înregistrat 1.277 de cazuri de violență în familie, în 2022! Victimele au cerut sute de ordine de protecție

Accident rutier în Bună Ziua. Doi copii, de 9 și 10 ani, duși la spital! Impactul a fost violent. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter