Politică

Clujenii pot urmări online pe unde trece maşina de gunoi

<p><img src="documente/stories/03_martie/30_ziua/06-punct-menajer-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Maşinile de gunoi ale Rosal şi Brantner-Vereş au fost dotate cu GPS, iar clujenii le vor putea urmări pe internet traseul. În curând începe şi modernizarea punctelor gospodăreşti din cartiere.</p>

 

Cele două companii de salubritate care ridică gunoiul în Cluj-Napoca, Brantner-Vereş (în sectorul II al oraşului) şi Rosal Grup (în sectorul I), şi-au prezentat ieri, la Primărie, sistemele de monitorizare prin GPS a tuturor maşinilor de ridicare a deşeurilor.


 

Prezentarea vine după ce Primăria a somat, săptămâna trecută, cele două companii de salubritate să îşi respecte angajamentele asumate prin contract în privinţa asigurării condiţiilor de colectare a deşeurilor menajere ale clujenilor.


„Spre deosebire de cele două firme, Primăria doreşte să lucreze doar pe lucruri concrete, iar cel mai concret lucru este contractul. Rosal are 19 maşini dotate cu GPS, iar Brantner 16. Aceste maşini se vor afla în permanenţă în Cluj-Napoca, nu vor fi aduse nici de la Severin, nici de la Bucureşti”, a atras atenţia primarul Sorin Apostu.


Maşinile de gunoi, urmărite pe internet

 


Apostu a solicitat conducerilor celor două firme, Rosal Grup şi Brantner-Vereş, ca până la finalul acestei săptămâni să afişeze pe internet programul de ridicare a gunoaielor. Acest program va trebui să fie comunicat şi Primăriei şi asociaţiilor de proprietari/locatari. „Nu va fi vorba despre un program bătut în cuie, el va putea fi modificat în funcţie de cerinţele celor cărora li se ridică gunoiul”, a precizat primarul.

Reprezentanţii celor două firme de salubritate menajeră au prezentat modul în care gunoierele dotate cu GPS vor putea fi urmărite de pe internet. Directorul Rosal, Sergiu Hossu, a precizat că orice cetăţean va putea să urmărească traseul maşinilor care colectează deşeurile în sectorul I al Clujului accesând site-ul gpstracking.ro, cu utilizatorul „cetăţeanclujean” şi parola „cetăţeanclujean”. Şeful Brantner, Eugen Vereş, nu a comunicat încă pe ce site pot fi urmărite maşinile de gunoi ale companiei, însă a promis că va face acest lucru în maxim 24 de ore. Primarul Sorin Apostu le-a cerut firmelor de salubritate să prefigureze pe hartă şi punctele gospodăreşti.


 

La telefon cu gunoierii

 

Directorul Rosal a menţionat că numerele de telefon ale fiecărei maşini de gunoi vor fi făcute publice în aşa fel încât cetăţenii să poată lua legătura direct cu gunoierii. „Mai întâi ar trebui să învăţaţi şoferii să vorbească la telefon. Aveţi grijă, faceţi acest lucru abia atunci când o să fiţi siguri că o să funcţioneze că altfel o asemenea măsură s-ar putea întoarce împotriva dumneavoastră”, a atenţionat primarul. El a mai solicitat crearea unei pagini de utilizator pentru clujeni unde să se explice modul în care pot vizualiza traseul maşinilor de gunoi.

 

Camere video, în curând

 

„Noi am avut GPS pe maşinile noastre încă de anii trecuţi. Ultimele maşini noi pe care le-am achiziţionat, de tip euro 5, le-am dotat recent cu acest sistem”, a declarat directorul Brantner-Vereş, Eugen Vereş. Pe lângă dotarea maşinilor cu GPS, şeful Rosal, Sergiu Hossu, se gândeşte şi la montarea de camere video pe autospecialele firmei sale. “Ideea dotării maşinilor cu GPS este una foarte bună. Dacă oamenii vor suna şi vor spune că nu li s-a ridicat gunoiul, noi vom putea să verificăm acest lucru, vom şti exact pe ce străzi şi la ce ore a fost pe teren maşina de gunoi. Sunt mulţi dintre cetăţeni care îşi scot gunoiul în stradă după ce maşina de la Rosal a trecut deja pe acolo şi din cauza asta mai apar unele probleme. Sistemul GPS ne-a costat în jur de 3.500 de euro pe fiecare maşină. O altă noutate va fi că în maxim două luni şi jumătate fiecare dintre gunoiere va fi dotată cu camere de filmat şi se va putea dovedi că a fost pe stradă, a oprit în faţa casei şi nu a avut ce să ridice, de exemplu. Aşa ne protejăm şi pe noi împotriva acuzaţiilor ori a viitoarelor amenzi”, a arătat Hossu.

 

Apar noi puncte gospodăreşti

 

Primăria a solicitat celor două companii ca în maxim trei luni să înceapă modernizarea punctelor gospodăreşti din cartiere. Acestea vor fi dotate apoi cu recipienţi de colectare care să le permită clujenilor să depoziteze separat pe cele doua fracţii - umeda şi uscată (gunoi reciclabil şi nereciclabil). „Vreau să consider că suntem acum la un punct zero şi că de acum încolo fiecare îşi va face datoria. Cele două firme se vor ocupa şi de reabilitarea, modernizarea şi construirea de puncte gospodăreşti. Până la această licitaţie, Primăria a fost cea care a construit din fonduri proprii puncte gospodăreşti, însă astăzi ele nu mai sunt conforme. În noile puncte gospodăreşti trebuie să aibă acces doar lucrătorul de la salubritate, nu şi cei care îşi depun deşeurile. Pe noi nu ne interesează un război personal între cele două firme, ci ca acest oraş să se situeze în afara oricăror sancţiuni din punctul de vedere al condiţiilor de mediu cerute de Uniunea Europeană”, a mai afirmat Apostu.

 

Brantner a început modernizările pe Albac

 

Brantner a transmis municipalităţii o listă cu 92 puncte gospodăreşti din sectorul II pe care le va amenaja şi moderniza până la sfârşitul anului. Dintre acestea, 39 necesită modernizare, iar 53 vor fi noi. De altfel, firma Brantner a început deja procesul de modernizare a punctelor gospodăreşti din cartierele aflate în sectorul II. Un prim astfel de punct gospodăresc modern se află pe strada Abac nr. 13 şi deserveşte în special blocurile de pe strada Constantin Brâncoveanu, au precizat reprezentaţii firmei. La rândul lor, cei de la Rosal a transmis o listă cu 111 astfel de puncte pe care s-au angajat să le amenajeze până în 1 august 2011, dintre care 24 în Zorilor, 69 în Mănăştur şi 18 în Grigorescu.

 

Vereş colectează selectiv din 2007

 

În ceea ce priveşte recipienţii de tip clopot pentru colectarea selectivă, în prezent există 48 de puncte în care sunt amplasaţi în sectorul Brantner şi doar 7 puncte în sectorul Rosal. Totuşi, firma Rosal s-a angajat să amplaseze astfel de recipienţi în 100 de locuri, iar instituţiile publice care vor solicita acest lucru vor primi gratuit recipienţii. La ora actuală, în sectorul I se află 572 de puncte gospodăreşti, iar în sectorul II 445 de astfel de puncte. „În Cluj-Napoca, compania Brantner Vereş a iniţiat colectarea selectivă încă din anul 2007. Au existat centre pilot în cartierul Gheorgheni, dar colectăm selectiv şi în toate şcolile din Cluj-Napoca”, a ţinut să menţioneze directorul companiei, Eugen Vereş.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter