Politică

Aleşii UDMR boicotează Coaliţia pe plan local

<p /><img src="documente/stories/05_mai/30_ziua/08-detaliu-placa iorga statuie matei corvin rp 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Maghiarii protestează împotriva plăcuţei de la Matei Corvin.

Consilierii judeţeni ai UDMR au părăsit vineri şedinţa deliberativului judeţean, avertizând că vor urma şi alte proteste ale maghiarilor.

Consilierii judeţeni ai UDMR, în frunte cu vicepreşedintele forului judeţean, Fekete Emoke, au părăsit vineri şedinţa Consiliului Judeţean, în semn de protest faţă de amplasarea unei plăcuţe cu un citat din Nicolae Iorga în faţa statuii lui Matei Corvin.


Consilierii UDMR au precizat că sunt conştienţi de faptul că amplasarea plăcuţei nu are nici o legătură cu forul judeţean.

“Motivul protestului nostru se referă la încălcarea autorizaţiei de construire şi la intervenţia neautorizată asupra unui obiectiv simbol al Clujului. Prin urmare, noi, consilierii UDMR, protestăm prin retragerea din şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Nu este neaparat problema Consiliului Judeţean, dar trebuie să reacţionăm faţă de modalitatea-cizmă în care s-a intervenit”, a declarat consilierul UDMR Vakar Istvan, liderul de grup al formaţiunii maghiare în Consiliul Judeţean. Vakar a mai menţionat că şi consilierii locali ai UDMR intenţionează să adopte aceeaşi manieră de protest.


 

Tişe a încercat
să calmeze spiritele


 

Deşi consilierii judeţeni ai PSD s-au arătat de-a dreptul indignaţi de gestul colegilor din UDMR, aducând argumente istorice în favoarea plăcuţei, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a încercat să calmeze spiritele, menţionând că este dreptul consilierilor maghiari să protesteze.


“Din punctul meu de vedere, problema este foarte simplă, trebuie respectată legea. Eu sper totuşi ca problema să fie rezolvată cât mai repede. Sigur, nu e o chestiune ce ţine de Consiliul Judeţean, dar nu putem să-i ţinem cu forţa în sală. E opţiunea lor, un gest politic făcut de UDMR, pe care trebuie să-l respectăm”, a spus preşedintele Alin Tişe.

 


Gestul UDMR a stârnit furia PSD

 

Totuşi, social-democraţii au ţinut să-i “taxeze” public pe maghiari.

“Colegii de la UDMR au avut o atitudine nelalocul ei. Dacă ar fi să discutăm din punct de vedere istoric lucrurile, e clar că plăcuţa trebuia să fie repusă la locul respectiv. Cred că cei de la UDMR trebuiau să rămână în sală, să asculte şi punctele noastre de vedere”, a afirmat consilierul PSD Valentin Cuibus.

Şi mai înverşunaţi, colegii săi de partid Liviu Medrea şi Dănuţ Canta au cerut să fie luate măsuri ca gestul protestatarilor să fie sancţionat.

“Gestul UDMR este incalificabil şi jignitor la adresa noastră, mai ales că Nicolae Iorga a fost chiar salvatorul statuii de la topire”, a subliniat Liviu Medrea.

La rândul lor, consilierii PDL şi PNL şi-au exprimat dezaprobarea faţă de gestul UDMR.

 

Tişe cere Primăriei
să rezolve urgent problema

 

La finalul şedinţei, preşedintele Alin Tişe a revenit asupra subiectului. “Voi solicita Consiliului Local şi primarului Sorin Apostu să rezolve această problemă în regim de urgenţă. Noi, Consiliul Judeţean, suntem afectaţi colateral de această chestiune. Sper ca Primăria să rezolve această problemă şi să anunţe în mod public soluţia,în aşa fel încât funcţionalitatea Consiliului Judeţean să nu mai fie afectată de decizii care ţin de alt for”, a cerut Alin Tişe.

 

 

Plăcuţa cu citatul lui Nicolae Iorga,
criticată şi de consulul Ungariei la Cluj

 

Problema plăcuţei repusă săptămâna trecută în faţa statuii din Piaţa Unirii a fost ridicată şi de consulul Ungariei la Cluj, Szilagyi Mathyas. El a cerut autorităţilor locale să îndepărteze plăcuţa. “Am avut o surpriză nu prea îmbucurătoare pentru noi când am aflat că s-a redepus o placă cu un citat al istoricului Nicolae Iorga lângă monumentul lui Mathias Rex. Această placă s-a depus pe statuie în 1992, într-un mod ilegal şi a devenit, din păcate, pentru o perioadă îndelungată, un simbol nedorit al intoleranţei şi instigării împotriva comunităţii maghiare chiar în centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca”, a declarat consulul.

Diplomatul maghiar a mai menţionat că guvernul de la Budapesta susţine punctul de vedere exprimat de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, precum şi pe cele ale reprezentanţilor comunităţii maghiare din Cluj-Napoca cu privire la necesitatea îndepărtării plăcuţei.

 

 

Apostu face apel la înţelegere

 

Primarul Sorin Apostu a refuzat însă să precizeze clar dacă va ceda sau nu presiunilor venite dinspre partea maghiară, facând apel la înţelegere. “Eu cred că este o situaţie care trebuie înţeleasă de ambele părţi. Trebuie să ne comportăm aşa cum este normal într-un oraş multicultural. Nu cred că noi suntem în măsură să judecăm marii istorici, indiferent de discuţiile pe care le avem, temporare şi pasagere”, a precizat Sorin Apostu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter