Politică

Lipsa de transparenţă, risc de corupţie în CNAS

<p> </p> <p />Apariţia corupţiei este posibilă în cadrul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din cauza lipsei de transparenţă, arată „Raportul Naţional Asupra Corupţiei”, realizat de Transparency International Romania, în perioada octombrie 2009 – februarie 2011.

 

Potrivit documentului, lipsa de transparenţă este determinată de numărul mult prea mic al reprezentanţilor societăţii civile din Consiliul de Administraţie al CNAS.


“Deşi sistemul informatic permite verificarea modului în care sunt folosite fondurile Casei, nu este asigurată transparenţa reală a cheltuirii banilor deoarece reprezentarea societăţii civile în principalul for destinat să asigure corectitudinea CNAS este decorativă, fără putere de decizie”, se precizează în raport.

În document se mai spune că transparenţa informaţiei cu privire la managementul Casei fiind precară, nici nu se mai poate vorbi de transparenţă decizională sau altfel spus de participarea la decizie a societăţii civile, prin sindicate şi patronate. Este posibilă astfel apariţia corupţiei, în absenţa transparenţei. G.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter