Politică

A murit liderul regiunii separatiste georgiene Abhazia

<p>Serghei Bagapş, preşedintele regiunii separatiste georgiene Abhazia, a murit azi la un spital din Moscova, în urma unei operaţii la plămâni, a anunţat administraţia sa.</p>

 

În vârstă de 62 de ani, Bagapş  se afla la putere de peste cinci ani. În ciuda razboiului abhazo-georgian din 1992-1993, el a fost reales ca preşedinte în decembrie 2009.


Un purtător de cuvânt al Parlamentului abhaz a comentat pentru televiziunea de stat rusă moartea preşedintelui :”Este complet neaşteptat, foarte brusc”,  în timp ce oficialii abhazi au asigurat că lucrurile sunt sub control.

Abhazia ocupă puţin mai mult de 12% din teritoriul georgian şi are aproximativ 250.000 de locuitori. Regiunea separatistă este motivul unui conflict grav între Rusia şi Georgia.


După destrămarea Uniunii Sovietice, în  8 decembrie 1991, separatiştii din Abhazia au declanşat un război, având ca urmare mii de morţi şi aproximativ  250.000 de refugiaţi. Independenţa Abhaziei, precum şi a Osetiei de Sud, un alt teritoriu separatist georgian prorus, a fost recunoscută de Rusia în august 2008, potrivit Mediafax. A.B.

Ultimele Stiri
abonare newsletter