Politică

Revizuirea Constituţiei, pe agenda preşedintelui

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/01_ziua/06 base princ.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reorganizarea administrativă, revizuirea Constituţiei şi o nouă lege a sănătăţii sunt cele trei obiective ale preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, într-o emisiune televizată, că mai speră la identificarea unei soluţii rezonabile în privinţa problemei reorganizării administrative, unul dintre cele trei obiective pe care le are în vedere.

În ce priveşete Constituţia, şeful statului este dispus să renunţe la “cât este nevoie” din mandatul său, dacă parlamentarii o vor revizui.


De asemenea, profilul următorului preşedinte al României este, potrivit lui Băsescu, diferit de al celor trei preşedinţi de până acum: viitorul şef al statului nu va fi nici jucător, nici tolerant, ci va fi un om cu greutate culturală. De asemenea, în viziunea lui Traian Băsescu, în momentul de faţă o femeie politician nu ar avea şanse să ocupe funcţia de şef de stat.

Băsescu nu crede în “şantaj”


Traian Băsescu a afirmat că a luat “în piept” lovitura deciziilor UDMR în privinţa reorganizării administrative, dar că mai speră la identificarea unei soluţii rezonabile. “Nu consider că este corect ca un partener care reprezintă o minoritate să blocheze evoluţia pozitivă a majorităţii din interese etnice. E doar o chestiune de morală politică, pentru că până la urmă şi minoritatea maghiară e tot parte a acestei ţări şi dacă politicienii au nişte interese să-şi menţină consilii judeţene, funcţii locale, clientela politică, ei trebuie să vadă până unde împing acest partizanat etnic, pentru că atunci când afectează interesele majorităţii poate deveni toxic”, a spus Băsescu, citat de Agerpres.

“Şantajul că vom crea instabilitate politică şi implicit aruncarea României în aer dacă faceţi o reorganizare administrativă care să-i ajute pe români poate avea limite. În mod categoric, limita se numeşte afectarea intereselor majorităţii”, a punctat Băsescu. El a adăugat că a luat în piept lovitura deciziilor UDMR, dar că va reflecta toată vara asupra soluţiei, deoarece “nu este corect ca de la interesele unei minorităţi şi sub şantajul creării instabilităţii politice să sufere majoritatea”.


Renunţă la ani din mandat pentru Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu se declară dispus să renunţe la cât este nevoie din mandatul său dacă parlamentarii revizuiesc Constituţia şi dacă se vor suprapune din nou alegerile. Şeful statului a glumit spunând că dacă opoziţia vrea să scape de el mai repede, atunci ar trebui să-i dea Constituţia, aşa cum “au cerut-o românii”.


„Dacă ei revizuiesc Constituţia şi stabilim să suprapunem din nou mandatele, renunţ la atât cât este nevoie să se suprapună din nou mandatele”, a menţionat Băsescu, citat de Agerpres, adăugând că este dispus să renunţe şi la mai mult de un an din mandatul său dacă se revizuieşte Legea fundamentală. El a explicat că în România avem alegeri parlamentare, prezidenţiale, locale şi europarlamentare, iar dacă toate s-ar desfăşura în ani diferiţi ar însemna cheltuieli mai mari.

Anul şi alegerile


”Vom avea perioada în care avem în fiecare an alegeri. Or să sară acum să spună: nu-i adevărat, alegerile prezidenţiale şi legislative sunt în acelaşi an. Iar eu spun: nu este adevărat, pentru că alegerile legislative s-au tot împins, aduceţi-vă aminte: au fost în septembrie, au fost în noiembrie, iar acum pot ajunge în februarie, pentru că mandatul este patru ani plus trei luni”, a spus Băsescu. El a adăugat că ar trebui făcut ceva pentru a suprapune măcar câte două dintre tipurile de alegeri.

Preşedintele României a mai precizat că este exclus să accepte funcţia de premier, în cazul în care nu reuşeşte să-şi termine proiectele actualului mandat la Preşedinţie, anunţate în campania electorală. “Trei obiective mai am: o nouă lege a sănătăţii, reorganizarea administrativă şi Constituţia. Constituţia nu mai depinde de mine, deci eu mi-am făcut datoria, m-am dus cu rezultatul referendumului în faţa Parlamentului”, a mai afirmat Băsescu.

Un alt tip de preşedinte

În opinia lui Băsescu, după mandatul lui Ion Iliescu, al lui Emil Constantinescu şi al său, românii vor vrea ca şef de stat un om “cu greutate culturală”, menţionând că nu este vorba despre o persoană care să fie acum “în prima linie”. “Eu cred că preşedintele României va fi un om care nu este acum în prima linie. Nu-l ştiu, deşi am în cap o listă, nu pot să spun că nu. Însă, este clar că după Ion Iliescu, după Emil Constantinescu, după mine, românii vor vrea un alt tip de preşedinte decât cei trei. Sunt convins că nu mai vor un preşedinte jucător, un preşedinte care să preseze pe Guvern: «faceţi aia, trebuie făcută aia!». Sunt convins că nu vor nici un preşedinte tolerant ca Ion Iliescu: «lasă, ne facem că nu vedem!». Nu mai spun de Emil Constantinescu, că iar se supără pe mine”, a mai spus preşedintele. El a explicat că, cel puţin în momentul de faţă, o femeie politician nu ar avea şanse să ocupe funcţia de şef de stat, dar că românii vor vrea un om cu o „greutate” culturală considerabilă. „Cred că vor vrea un om de cultură, care să le dea şi impresia că este un om deschis la minte. Aşa cred eu!”, a mai spus şeful statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter