Politică

„Primul ghiozdan”, aprobat cu scandal

<p><img src="documente/stories/07_iulie/01_ziua/07 clasa elevi scolari scoala generala rp 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Programul “Primul ghiozdan”, care prevede acordarea de ghiozdane gratuite copiiilor de clasa I, a fost aprobat de consilieri după aproape o oră de certuri.</p>

 

Discuţiile în contradictoriu au pornit după ce consilierii PSD au propus un amendament la proiectul de hotărâre prin care, în locul ghiozdanelor gratuite pentru toţi copiii, să se dea bonuri valorice de 100 lei doar pentru familiile nevoiaşe care au venituri de până la 300 lei pentru fiecare membru. Pe bonurile respective ar fi urmat ca părinţii să poată cumpăra doar rechizite.


“Trebuie ajutaţi copiii, dar nu în modul în care a fost prevăzut în proiectul de hotărâre”, a declarat Mihaela Rozor, consilier judeţean PSD. Ea a adăugat că trebuie încurajată prevenirea abanadonului şcolar, dar mai ales în rândul categoriilor defavorizate, deoarece copiii din aceste familii sunt cei mai expuşi abandonului şcolar.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe a precizat însă că nu poate face discriminare între copiii din familii înstărite şi cei din familii nevoiaşe.


După discuţii contradictorii de aproape o oră, programul “Primul ghiozdan” a fost votat cu 21 de voturi pentru şi 11 împotrivă.

La finalul votului, Alin Tişe a precizat că va avea grijă ca numele consilierilor care au votat împotrivă să fie cunoscute de clujeni. Această afirmaţie a stârnit nemulţumirea consilierilor PSD care au ameninţat că îl vor da în judecată pe Tişe. “Vă voi da în judecată pentru că nu am fost împotrivă, ci am venit cu o variantă îmbunătăţită”, a afirmat Mihaela Rozor.


Programul Consiliului Judeţean Cluj are ca scop prevenirea abandonului şcolar, care este în creştere, în prezent, potrivit proiectului de hotărâre.

Beneficiarii acestui proiect vor fi toţi cei 4.960 de copii înscrişi în întreg judeţul pentru începerea clasei I, dintre care 3.145 se regăsesc în şcolile din mediul urban şi 1.812 în cele din mediul rural. Finanţarea acestui proiect se asigură din bugetul local, în limita sumei de 50 lei/ghiozdan echipat cu un set minim de rechizite.

Ultimele Stiri
abonare newsletter