Politică

CE prezintă azi al cincilea raport anual privind reforma justiţiei în România

<p><img src="documente/stories/07_iulie/18_ziua/european-commission.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Comisia Europeană va adopta iercuri rapoartele anuale privind progresele României şi ale Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.</p>

Documentul este al cincilea raport anual elaborat de executivul UE în cadrul MCV, instituit la aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană în ianuarie 2007.

 


În vara anului viitor, la cinci ani după introducerea acestui mecanism, executivul UE va face o evaluare cuprinzătoare a progreselor României, în cadrul MCV, după aderare şi va prezenta propuneri adecvate în lumina acestei evaluări. Raportul ce va fi prezentat miercuri va include o serie de recomandări specifice pentru a ajuta România să se pregătească pentru evaluarea comprehensivă din vara anului 2012.

Potrivit proiectului raportului CE, în perioada ce a urmat evaluării din vara anului trecut, Guvernul român a manifestat hotărâre şi angajament în desfăşurarea procesului de reformă, dar Parlamentul şi, până recent, sistemul judiciar nu au arătat aceeaşi hotărâre. ''În ultimii 5 ani, accentul s-a deplasat de la pregătirea şi adoptarea legilor către implementarea acestora'', relevă documentul. Acesta arată că de la ultimul raport anual de evaluare al CE, din iulie 2010, România a făcut paşi către ameliorarea sistemului judiciar şi a bazei juridice revizuite a ANI, pentru pregătirea continuă a implementării celor patru noi coduri şi a realizat un studiu de impact al politicii sale anti-corupţie.

În perioada următoare, va fi necesar un angajament continuu pentru implementarea noilor coduri, pentru a lua deciziile necesare de restructurare a sistemului judiciar, a construi o politică anticorupţie mai puternică şi a furniza rezultate îmbunătăţite privind confiscarea averilor nejustificate. În plus, este nevoie de acţiuni urgente pentru accelerarea unui număr important de procese de corupţie la nivel înalt. Lupta contra corupţiei trebuie să rămână prioritară şi trebuie să fie luate măsuri urgente pentru ameliorarea procedurilor în lupta contra spălării banilor şi în combaterea conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice.

MCV a fost introdus pentru a ajuta România şi Bulgaria să realizeze un sistem judiciar imparţial, independent şi eficient. Acest sistem include capacitatea de a combate corupţia şi, în cazul Bulgariei, şi de a lupta eficient contra criminalităţii organizate. În cazul României au fost stabilite patru condiţionalităţi (benchmarks), iar în cel al Bulgariei şase. Rapoartele anuale, prezentate în vara fiecărui an, conţin o evaluare completă, inclusiv de natură politică, a rezultatelor obţinute privind condiţionalităţile şi identificarea provocărilor rămase.

Raportul intermediar al CE din luna februarie 2011, unul strict tehnic, arăta că România a răspuns într-o manieră constructivă la recomandările Comisiei Europene de la precedenta evaluare făcută de executivul UE, iar pentru a consolida ritmul reformei, care a fost revigorat, ţara noastră urma să se concentreze pe o pregătire cuprinzătoare a implementării noilor coduri. Documentul a inclus o actualizare tehnică a evoluţiilor semnificative înregistrate în România în cadrul MCV şi s-a concentrat pe răspunsul ţării noastre la recomandările executivului UE. Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter