Politică

Mineritul modern aduce un trai decent

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/21_ziua/rosia.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />“Un minerit modern la Roşia ar da posibilitatea oamenilor să trăiască decent la ei acasă!”, susţine primarul oraşului Câmpeni, Ioan Călin Andreş.

“Cei 70 de milioane de dolari pe care compania Roşia Montană Gold Corporation îi va aloca pentru restaurarea, cercetarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului arheologic de la Roşia Montană reprezintă fonduri care cred că nu s-au mai dat în nici o altă zonă a României pentru cercetări arheologice de o asemenea amploare”, îi scrie ministrului Culturii, Kelemen Hunor, primarul oraşului Câmpeni, Ioan Călin Andreş.

 


Citeşte AICI testul inegral al scrisorii adresată ministrului Culturii, Kelemen Hunor de către primarul oraşului Câmpeni, Ioan Călin Andreş.

“Sunt născut şi crescut la câţiva km de Roşia Montană, la Câmpeni. Cunosc locurile şi istoria lor. Ştiu cum trăiesc oamenii de aici, mai ales de când s-a închis mina de stat de la Roşia Montană, iar exploatarea de cupru de la Roşia Poieni nu este nici ea într-o situaţie prea bună. Şomajul este în floare în această zonă, oamenii au rămas fără locuri de muncă şi fără posibilitatea unui trai decent, majoritatea sunt chiar în situaţia de a nu avea ce pune pe masă copiilor. Cred că această companie poate să dezvolte la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil, să pună în valoare patrimoniul cultural, să creeze locuri de muncă, să reducă poluarea şi să protejeze mediul înconjurător. Un minerit modern aici ar da posibilitatea oamenilor să trăiască decent la ei acasă şi nu să plece în ţări străine ca să câştige o bucată de pâine”, conchide Andreş în scrisoarea adresată ministrului Culturii.


Şi primarul oraşului Abrud, Ioan Tiberiu Raţiu, “un om călit în mineritul de la Roşia Poieni” crede că un minerit responsabil la Roşia Montană poate aduce beneficii nu doar acestei comune, ci şi oraşului Abrud şi altor localităţi din apropierea proiectului minier. “Am văzut preocuparea acestei companii pentru o dezvoltare durabilă şi cred cu tărie că mineritul este şansa zonei şi a oamenilor de aici la o viaţă mai bună, la punerea în valoare a patrimoniului, a tradiţiilor şi istoriei acestor locuri unde s-a făcut minerit din tată-n fiu”, i-a scris Raţiu ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Primarul Raţiu spune că statul român ar trebui să dea undă verde investiţiei miniere de la Roşia Montană pentru că “aşa vor fi bani şi pentru patrimoniu, şi pentru mediu, iar zona va prospera din nou”.

Citeşte AICI scrisoarea deschisă adresată Culturii, Kelemen Hunor de către primarul oraşului Abrud.


Tot astăzi, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi-a manifestat sprijinul pentru decizia companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation de a dubla bugetul iniţial alocat conservării şi punerii în valoare a patrimoniului. “Decizia (…) este şi un rezultat remarcabil al activităţii ministerului condus de dl. Ministru Kelemen Hunor. Ministrul Hunor a dovedit astfel că prin dialog şi implicare se pot pune bazele unor proiecte spectaculoase şi în domeniul salvării patrimoniului naţional”, a apreciat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. În scrisori adresate premierului Emil Boc şi minstrului Culturii, Kelemen Hunor, Nicolescu arată că CNIPMMR “susţine şi promovează orice iniţiativă care duce la investiţii şi creare de locuri de muncă în România (…) Suma de 70 milioane de dolari, pe care Gold Corporation a anunţat săptămâna trecută că o va investi în patrimoniu, este foarte mare pentru un astfel de proiect şi va genera cu certitudine locuri de muncă şi oportunităţi de activitate pe termen lung pentru întreprinzătorii din zonă.

Citeşte AICI scrisoarea deschisă adresată Prim-ministrului Emil Boc.


Citeşte AICI scrisoarea deschisă adresată ministrului Culturii Kelemen Hunor

Ultimele Stiri
abonare newsletter